Neerslagstudie

‘Klimaatverzekering’ tegen hevige regen

Een van de grootste uitdagingen voor Antwerpen wordt het klimaat. Het is duidelijk dat het klimaat verandert, maar hoe precies? Wat mogen we de komende jaren verwachten? De stad zoekt manieren om zich klaar te maken voor de toekomst en liet onder andere een regenwaterstudie uitvoeren.

Waarom dit project?

De regenwaterstudie, uitgevoerd door de KU Leuven, voorspelt dat er over het algemeen iets minder regen zal vallen. Vooral de zomers worden droger, terwijl de winters mogelijk iets natter worden. Maar wanneer het dan wel regent in de zomer, zullen de regenbuien veel heftiger zijn.

De voorspelling van de KU Leuven biedt geen zekerheid. Misschien komt ze uit, of misschien loopt het anders. Maar de stad wil een ‘klimaatverzekering’ nemen en zich voorbereiden op alle mogelijke scenario’s. Want zware regenval stelt de stad voor een belangrijke vraag: waar moet al dat water naartoe?

Regenwater dat terechtkomt op de grond, sijpelt op een natuurlijke manier in de grond weg of stroomt naar plassen, beken en rivieren. Maar wanneer het water niet weg kan, ontstaan overstromingen. Dat is een probleem in de stad, waar de grond meestal ofwel bebouwd, ofwel verhard is. De riolering kan een deel van het water opvangen, maar bij felle regenbuigen kunnen problemen ontstaan. Het regenwaterplan stelt oplossingen voor.

Wat gebeurt er?

Omdat de kans groter wordt dat er ‘extreme’ regenbuien vallen, moeten de stad en de rioolbeheerder hierop voorbereid zijn. Nieuwe rioolstelsels hebben daarom een hogere capaciteit. Tegelijk vraagt de stad aan ontwerpers dat elk nieuw bouwproject rekening houdt met natuurlijke manieren om regenwater af te voeren: in de bodem via plassen en poelen.

De projecten Nieuw Zuid en Neerland zijn voorbeelden van slim waterbeheer. Het regenwater stroomt daar van de daken en straten naar grachten. Die komen uit in lage delen van het park, waar het water natuurlijk kan wegsijpelen. Zo wordt de riolering niet overbelast.

Ook Stadslab2050 wil met projecten rond klimaatadaptatie bijdragen aan een groenere en waterdoorlatende stad. U ontdekt de verschillende proefprojecten op deze website.

Wat kan u zelf doen?

U kan ook zelf helpen om wateroverlast te voorkomen, door te vermijden dat regenwater rechtstreeks in de riolering terechtkomt. Een regenwaterput aanleggen is bijvoorbeeld een goed idee. Ook een groendak vangt het regenwater op en heeft nog veel meer voordelen. Op de website van het EcoHuis vindt u informatie over de premie die u kan aanvragen voor een regenwaterput.

Veel maatregelen die u zelf kan nemen, zijn bij nieuwbouw al verplicht. Wanneer u een nieuwe woning bouwt, moet u bijvoorbeeld een groendak aanleggen op platte daken. Uw tuin mag niet volledig verhard zijn en parkeerplaatsen moeten aangelegd zijn met waterdoorlatend materiaal.

Woont u in laaggelegen gebied? Dan bestaat de kans dat u bij hevige regen last hebt van water in de kelder of andere laaggelegen ruimtes. voor meer informatie of tips, kan u hier terecht: wat te doen bij wateroverlast? De website van Rio-Link geeft ook nuttige informatie over wat u kan doen tegen overtollig regenwater

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer