Red Star Line Museum

Tom Cornille

 

 

Een museum vol verhalen en kostbare herinneringen

Twee miljoen passagiers maakten met de stoomschepen van Red Star Line de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika. Hun verhaal, dat van de rederij die hen vervoerde en dat van de stad en de haven waaruit ze vertrokken, staan in dit museum centraal.

Waarom dit project?

De gebouwen aan de Rijnkaai deden in een ver verleden dienst als controlecentrum voor derde klasse passagiers van de Red Star line rederij. Na het faillissement van de rederij in 1934 werden de gebouwen een aantal keren verbouwd en aangepast aan andere bestemmingen waarna het in onbruik raakte. Met de gebouwen, raakte ook de geschiedenis in de vergetelheid. Daarom wil de stad de gebouwen beschermen en een hedendaagse invulling geven.

Wat gebeurt er?

De stad Antwerpen kocht de bestaande gebouwen van rederij Red Star Line en besloot er een nieuw museum te realiseren. Het museum herbergt de verhalen van en gaat over de miljoenen landverhuizers die de oversteek waagden van Europa naar de Verenigde Staten en Canada.

AG VESPA - Bart Gosselin


Inkom met café - Red Star Line Museum © AG VESPA - Bart Gosselin

AG VESPA restaureerde het beschermde monument en vulde het aan met een hedendaagse toren die uitkijkt over de Schelde. De toren geeft enerzijds een opvallende zichtbaarheid aan het gebouw en krijgt anderzijds een belangrijke functie in het belevingsparcours van de bezoekers.

Sigrid Spinnox


Star tour Red Star Line Museum © Sigrid Spinnox

Het museum laat de bezoeker meereizen en het unieke moment ervaren waarop hij Europa verlaat met hoop op een betere toekomst. Daarnaast legt het de link met de wereldwijde emigratiestromen van vroeger tot nu. Op die manier toont het aan dat migratie van alle tijden is.

Wie werkt eraan mee?

AG VESPA restaureerde het beschermde monument en vulde het aan met een hedendaagse toren volgens een ontwerp is van het Amerikaanse architectenbureau Beyer Blinder Belle in samenwerking met Arcade. Christophe Gaetan verzorgde de scenografie.

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer