Sportkamer West

Sigrid Spinnox

Samen sporten

De twee voetbal- en twee korfbalclubs, kregen in de eerste sportkamer - Sportkamer West -  samen een gloednieuw kantine- en kleedkamergebouw en 4 kunstgrasvelden. Drie van die velden kunnen gebruikt worden voor voetbal en korfbal, een vierde enkel voor voetbalwedstrijden. 

 

Waarom dit project?

In het gebied zijn tientallen verenigingen en clubs actief. Zij hebben zich geleidelijk aan in het gebied gevestigd. Het resultaat is een wirwar van aparte clubgebouwen en ruimtes voor een bont allegaartje van voetbal-en korfbalclubs, een begraafplaats, een schaatsbaan, hondenclubs, jeugdverenigingen, een atletiekpiste, volkstuinen, enz.

In Sportkamer West vonden twee voetbalclubs en twee korfbalclubs een nieuw onderkomen.

Wat gebeurt er?

Het sportgebouw ligt verhoogd tussen de vier velden in. Onderaan, ingewerkt in een talud, bevinden zich zestien kleedkamers en de technische lokalen. Daarboven zijn er vier cafetaria’s van de sportclubs met zicht op de vier velden. In het midden is een doorsteek voorzien zodat het gebouw steeds gemakkelijk langs beide zijden toegankelijk is. De twee ‘helften’ die daardoor gecreëerd worden, zijn een spiegeling van elkaar wat zorgt voor symmetrie. Er is veel glas voorzien op de eerste verdieping zodat vanuit de cafetaria’s een mooi zicht ontstaat op de wedstrijden en trainingen. De helling van de eerste verdieping naar de sportvelden doet aan de beide kanten van het gebouw dienst als tribune. Overdag kunnen scholen gebruik maken van de sportvelden en kleedkamers.

Het gebouw is integraal toegankelijk en voorzien van een lift en een toegangshelling. Elke cafetaria is afzonderlijk bereikbaar. Bovendien zijn ze onderling koppelbaar zodat ze als één ruimte gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld een groot evenement. 

Het gebouw heeft een beperkte impact op de natuurlijke omgeving van het park. Door een doordachte keuze van materialen kunnen de gebouwen mooi aansluiten op de natuur en zo meer één geheel vormen. Het is ook een lage- energie gebouw. Dit wil zeggen dat het zo weinig mogelijk energie verbruikt en daar vooral zelf in voorziet. 

Wie werkt eraan mee?

Het ontwerpteam van Park Groot Schijn heeft op basis van alle programma’s van eisen van de verschillende clubs, het RUP, het masterplan en in samenspraak met de clubs het ontwerp opgemaakt.

Gebruikers aan het woord

Daniel, voorzitter voetbalclub Koninklijk Deurne OD

 

Ronny, lid Deurne Korfbal Club

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer