Passerelle Schijnpoort

THV Rots

Een passerelle voor voetgangers verbindt binnen- en buitenstad. Een fietsbrug laat het Ringfietspad eindelijk doorlopen naar het noorden. Snelle verbindingen voor traag verkeer. 

 

Waarom dit project?

Het kruispunt Schijnpoort is vandaag een zeer druk kruispunt waar zowel autoverkeer, openbaar vervoer, fietsers als voetgangers gebruik van maken.  Dankzij passerelle over de Schijnpoortweg, kunnen voetgangers en fietsers veilig oversteken tussen Spoor Oost en het Sportpaleis.

Een fietsbrug, die aansluit op de passerelle, laat in de toekomst het Ringfietspad verder doorlopen langs het Sportpaleis naar de nieuwe fietsbrug over het Albertkanaal.

Wat gebeurt er?

Twee onderdelen

Er worden twee hoofdconstructies gebouwd: een passerelle en een fietsbrug. Dankzij de passerelle kan je veilig de Noordersingel en de Schijnpoortweg oversteken. De passerelle is bedoeld voor voetgangers, maar kan ook gebruikt worden door fietsers.

THV Rots
Zicht op de passerelle vanop de Noordersingel.

Via de fietsbrug fiets je vlot van het Ringfietspad naast het Groot Schijn naar het nieuwe  Ringfietspad naast het Sportpaleis. De fietsbrug is in eerste instantie een fietsverbinding, die ook gebruikt kan worden door voetgangers.

THV Rots
Toekomstbeeld van de passerelle en de aansluitende fietsbrug, na de realisatie van de Oosterweelverbinding.

De passerelle en de fietsbrug worden met elkaar verbonden ter hoogte van het mogelijke stedelijke plein aan het Sportpaleis. Via een lus of twee trappen geraak je vanaf de passerelle of fietsbrug op de begane grond. De verdere vormgeving van de overkapping van de Ring zal nog een invloed hebben op de finale uitwerking van deze fietsbrug en de aansluiting ervan op de omgeving.

Veilige doorgang tijdens de werken

Begin oktober 2018 start de bouw van de passerelle om tegen het najaar van 2019 de eerste voetgangers te ontvangen. Zo kan deze in gebruik genomen worden voor de start van de werken Oosterweel.

Het brugdeel over de Schijnpoortweg wordt een tijdelijke brug, en een trap (met fietsgoot) sluit de passerelle aan op het huidige voetpad langs de Schijnpoortweg en de toekomstige kades van het Lobroekdok. Zo is er al tijdens de werken een veilige verbinding voor voetgangers naar het Sportpaleis mogelijk, los van de drukke kruispunten.

De fietsbrug en de aansluiting op de passerelle en het stedelijke plein worden pas op het einde van de Oosterweelwerken aangelegd.

Wie werkt eraan mee?

Dit project is een samenwerking tussen de stad Antwerpen, die instaat voor de realisatie van de passerelle, en de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) die instaat voor de realisatie van de fietsbrug

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer