Park & Ride

In de stad leven en werken mensen, bezoekers en shoppers stromen toe en pendelaars komen elke dag een beetje thuis in Antwerpen.  Daarom is het belangrijk om Antwerpen vlot en slim bereikbaar is. Voor bezoekers zal het steeds aantrekkelijker worden om aan de rand van de stad te parkeren in een Park & Ride en verder met het openbaar vervoer of een deelfiets de stad in te komen.

 

Waarom dit project?

Er staan de komende jaren nog heel wat grote wegenwerken in en rond Antwerpen op de planning.  Daarom is het belangrijk dat bezoekers en pendelaars op een vlotte en slimme manier naar de stad kunnen komen. 

Hiervoor gaan we het aantal parkeerplaatsen aan de belangrijkste eindhaltes van de tram fel verhogen.  Dit doen we door de bouw van nieuwe parkeergebouwen. Deze gebouwen moeten uitgroeien tot echte knooppunten van diverse vervoersmodi. Dit door onder andere deelwagens, huurcamionettes of bedrijfsfietsen een plek te geven in de gebouwen. Ook wordt er in laadpunten voorzien voor elektrische wagens of fietsen. In de gebouwen is er ook ruimte voor bijvoorbeeld een fietsherstelplaats, een krantenwinkel, een groentemarkt of een e-afhaalpunt. Zo verhoogt de sociale controle in de gebouwen.

Een herkenbaar visitekaartje voor Antwerpen

Het uitzicht van de gebouwen is overal gelijk.  Zo zijn ze makkelijk herkenbaar op de grote invalswegen naar de stad. Het gemak voor de gebruiker staat centraal bij het ontwerpen van de gebouwen. 

De gebouwen zijn open constructies zonder gevel of dak, gedragen door houten balken. Dankzij de open constructie wordt elke verdieping iets hoger waardoor er meer daglicht binnen kan komen. Dat is energiebesparend en geeft de gebruiker bovendien een veiliger gevoel. Het vergroot ook de mogelijkheden om de gebouwen een andere functie te geven in de toekomst.

Voetgangers lopen over patio’s zodat ze volledig gescheiden zijn van het autoverkeer. Dat is veiliger voor de voetgangers en zorgt voor een vlottere doorstroming van het autoverkeer in het gebouw.

Wat gebeurt er?

Vandaag is de bouw van de P+R-gebouwen langs de nieuwe parallelweg op Linkeroever en op Luchtbal Havana volop bezig. Op korte termijn wordt er ook op de bestaande P+R site van Merksem Keizershoek een parkeergebouw gezet.  In totaal komen er zo'n 4000 extra parkeerplaatsen bij.

Alle locaties zijn geselecteerd omwille van hun ligging aan een eindhalte van de tram. Dankzij de uitbreiding van de parkeercapaciteit in combinatie met een versterking van het aanbod aan openbaar vervoer zal de verkeersintensiteit in de ruimte omgeving verlagen.

Het is vandaag nog niet uitgeklaard of het gebruik van de parkeergebouwen al dan niet gratis zal zijn.  Ook is het van belang in kaart te brengen wat de parkeermogelijkheden in de directe omgeving zijn. 

In de gebouwen is er ook ruimte voor bijvoorbeeld een fietsherstelplaats, een krantenwinkel, een groentemarkt of een e-afhaalpunt. | HUB

P&R Linkeroever

Het parkeergebouw telt 5 verdiepingen en biedt plaats aan 1.500 wagens waarvan 150 plaatsen met een e-oplaadpunt (uitbreiding mogelijk tot 750 e-oplaadpunten), 15 deelauto's, 150 fietsen en 30 deelfietsen. Het gebouw wordt maximaal ingepast in de groene omgeving.  Hier kan u makkelijk overstappen op tram 3, 5, 9 en 15.

Lees meer over dit gebouw op de website van Oosterweelverbinding Linkeroever

P&R Luchtbal Havanasite

De nieuwe P+R komt in het noorden van Luchtbal, tussen de Noorderlaan en de A12, binnen de keerlus van de tram. Het gebouw telt 7 verdiepingen, goed voor 1700 parkeerplaatsen.

Het nieuwe gebouw past maximaal in het modal shift-principe dat weggebruikers stimuleert om voor het laatste deel van hun traject richting stad over te stappen op een duurzaam vervoermiddel. Weggebruikers zullen in de P+R Luchtbal immers hun wagen kunnen parkeren en vlot overstappen op openbaar vervoer, deelwagens en -fietsen of gebruik maken van de overdekte fietsenstalling met 440 plaatsen. Zo kan u hier makkelijk overstappen op de nieuwe tram 1 of op tram 6.

P&R Keizershoek Merskem

Op de locatie van de huidige gelijkvloerse Park & Ride wordt vanaf begin maart 2020 een nieuw parkeergebouw opgetrokken. Tijdens de werken kunnen pendelaars terecht op de tijdelijke parking, deze ligt een 50-tal meter verder richting Merksem. Tegen april 2021 is het gebouw klaar.

Het parkeergebouw telt 3 verdiepingen met ruimte voor 650 parkeerplaatsen, waarvan 20 plaatsen met een e-oplaadpunt (uitbreiding mogelijk tot 350 e-oplaadpunten), 15 deelauto's, 90 fietsen en 30 deelfietsen.  

Aan Keizershoek kan u overstappen op tramlijn 2 of 3 en staat u op 20 minuten in het centrum. Of u kan bus 640 nemen tot aan de  F. Rooseveltplaats.

thumb_plan huidige en tijdelijke parking.jpg Lantis

Wie werkt eraan mee?

De stad Antwerpen, Lantis, Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de Lijn werken samen aan de realisatie van de parkeergebouwen.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer