Ringproject 22 - Station Zuid

Dankzij een 260 meter brede overkapping ontstaat ruimte voor een volwaardig Zuidstation met stationsplein.

thumb_Vue--Silvertop.jpg

Vandaag is Station Zuid een kleine maar belangrijke halte voor de treinen naar het Waasland en de Rupelstreek. We stellen voor om hier een 260 meter lange overkapping over de Ring te maken. Er ontstaat ruimte voor een volwaardig station met stationsplein. Het is de eerste halte op het Ringspoor, een snelle lightrailverbinding rond de binnenstad, met haltes in Berchem, Schijnpoort en Luchtbal. De overkapping zorgt voor een nieuwe verbinding tussen binnen- en buitenstad en is een eerste stap om de Tentoonstellingswijk en het Kiel, die vandaag geprangd zitten tussen de infrastructuur, uit hun isolement te halen. De overkapping aan Station Zuid vormt de voorbode voor een verdere overkapping tot aan de Jan Van Rijswijcklaan.

Even verderop ligt de Mastvest. Die kunnen we gebruiken om het water dat via de Ringzone richting Schelde loopt, op te vangen, te bufferen en op een natuurlijke manier te zuiveren.

Wat gebeurt er?

Status project

De projecten rond stationsomgevingen worden gezien als bijzonder waardevol, maar verdienen verder onderzoek, gezien het groot aantal betrokken stakeholders. Daarom werd het project rond station Zuid niet weerhouden voor de eerste fase.

Doelstellingen

  • Station Zuid (vandaag ondergewaardeerd) transformeren tot een centrale hub en een belangrijk knooppunt voor openbaar vervoer.
  • Creëren van een overkapping om  binnen- en buitenstad met elkaar te verbinden en landschappelijke continuïteit te garanderen.
  • Een krachtige open ruimte voorstellen die uiteenlopende functies kan opnemen.
  • Een diversiteit aan bouwprogramma’s linken aan het nieuwe knooppunt: van woonprojecten tot kantoren, voorzieningen en maakindustrie.

Kostprijs

205 - 285 miljoen euro

Wie werkt er aan mee?

Ontwerpteam concept

AGENCE TER – TVK – ARCADIS –UAntwerpen, INTERBORO 

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer