Ringproject 16 - Grote Markt Berchem

De galerij omhult een nieuwe stedelijke en groene ruimte op Berchem Grote Markt. Het is een venster op de naderende overkapping vanuit noord en zuid.

thumb_Grote-Markt-Berchem_GROTE-PARK.jpg

 

Berchem Station is, na het Centraal Station, het grootste en drukstbezochte station van de stad. Het station kan het uithangbord worden van de ambitie van Antwerpen om de modal shift te verwezenlijken, namelijk om het vervoer per wagen terug te brengen tot 50% van alle verplaatsingen. Hiervoor is het nodig het openbaar vervoer te versterken en de overstapmogelijkheden op openbaar vervoer en fiets te verbeteren. De vernieuwing van het stationsplein – waarbij trein, tram, lightrail, bushaltes en fietsparkings dichter bij elkaar komen te liggen – maakt van Antwerpen-Berchem een echte overstapmachine.

Langs het stationsplein kunnen we een deel van de Ring overkappen. Berchem Grote Markt is een grootstedelijk plein met een park. Een open galerij bakent het park en het plein af en is een venster op de naderende overkapping vanuit noord en zuid. Deze overkapping vormt een belangrijke verbinding tussen binnen- en buitenstad en smeedt twee belangrijke handelsassen – de Statiestraat en de Gitschotellei – samen tot één grote winkelstraat.

thumb_Grote-Markt-Berchem_SNEDES_HR.jpg Team Zuidoost
Projectevolutie. Snede ter hoogte van het nieuwe stedelijke plein en deconnecterende vallei

Wat gebeurt er?

Status project

Dit project wordt niet gerealiseerd als eerste fase-project. De betere verknoping van station Berchem maakt wel voorwerp uit van verdere studie. 

Doelstellingen

  • ontwikkelen van een performante multimodale mobiliteitsknoop en een centraal stedelijk plein
  • verbeteren van de oversteekbaarheid van de Singel voor voetgangers
  • versterken van de link tussen de stadsdelen binnen en buiten de Ring
  • trams van 45-60m zo dicht mogelijk bij het station laten halt houden

Kostprijs

210 - 290 miljoen euro

Wie werkt er aan mee?

Ontwerpteam concept

STUDIO PAOLA VIGANO – MAARCH – GRAFTON ARCHITECTS – ANTWERPEN AAN ‘T WOORD

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer