Oude Dokken

Tom Cornille & Neutelings Riedijk Architects

Een historische wijk aan het water in een nieuw kleedje

De Oude Dokken is de buurt op het Eilandje rond het Willem- en Bonapartedok en is bijna volledig ontwikkeld. Het gebied sluit aan op het Schipperskwartier en vormt zo de schakel met de binnenstad. Je vindt er onder meer het MAS, het gerenoveerde Felixpakhuis en via de Parkbrug geraak je nu ook comfortabel in Park Spoor Noord. De ontwikkeling van de Friendshipsite staat nog op het programma.

Waarom dit project?

De stad wil met de Oude Dokken de band met haar geschiedenis als havenstad nieuw leven inblazen. Het maritiem verleden wordt in het MAS ondergebracht en is zo een culturele trekpleister met een mooi zicht op de Schelde. Door de heraanleg van de dokranden en het voorzien in een maritieme toeristische toekomst heeft de buurt een aangename dynamiek gekregen en heeft de Antwerpenaar de omgeving terug in zijn stadscentrum opgenomen. Het ontsluiten van dit stadsdeel met een tramverbinding bezegelt de hereniging van stad en historische haven.

Wat gebeurt er?

De ontwikkeling van dit stadsdeel is zo goed als afgerond. Sinds augustus 2017 rijdt ook de tram het Eilandje binnen met een voorlopige eindhalte aan de Amsterdam-Bataviastraat, vlak bij het MAS. Op korte termijn wordt de route verder uitgebreid over de rest van het Eilandje.

Luchtbeeld van het MAS Gianni Camilleri - Neutelings Riedijk Architects
Luchtbeeld van het MAS

Verder staat de ontwikkeling van de Friendshipsite nog op het programma. Dat is het gebied tussen de Londen-Amsterdamstraat, Sint-Laureiskaai, Rijnkaai en Bataviastraat. Het is gekenmerkt door een markant gebouw, beter gekend als de Chiquitabuilding. Dat gebouw wordt op termijn afgebroken. De site wordt ontwikkeld voor woningen met een ondergrondse parking. Het huidige Total servicestation wordt verplaatst en mee geïntegreerd in het project. U leest er meer over op de pagina over de Friendshipsite.

Luchtbeeld van de Oude Dokken Tom D'Haenens - Neutelings Riedijk Architects
Luchtbeeld van de Oude Dokken

​​​​​Wie werkt eraan mee?

AG VESPA voert de regie over de ontwikkeling van het hele Eilandje, en dus ook de omgeving van de Oude Dokken. Alle realisaties kwamen tot stand in samenwerking met de stad, private partners en het Havenbedrijf en met behulp van verschillende fondsen en subsidies. Voor de herontwikkeling van de Friendshipsite bundelen AG VESPA en Cores Development de krachten.

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer