Oosterweelverbinding

Minder files, minder ongevallen en een betere leefkwaliteit voor de hele Antwerpse regio.

De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en haalt het doorgaand verkeer en havenverkeer weg van de Ring. Zo verminderen de files en verdwijnt het sluipverkeer uit de stad en de omliggende gemeenten. Wat het verkeer dan weer veiliger maakt. 

 

Waarom dit project?

Verkeersveiligheid

De Oosterweel pakt de gevaarlijke punten op de Antwerpse Ring aan en haalt het doorgaand verkeer en havenverkeer weg van de Ring.  Zo is er minder sluipverkeer in de woonwijken in en rond de stad. Minder ongevallen op de Ring en dus minder files. En meer ruimte voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer in de verschillende wijken van de stad en de gemeentes erom heen.

Een leefbare regio

Bij de aanleg van de nieuwe infrastructuur en de overkapping van de volledige ring houden we maximaal rekening met de omgeving en haar bewoners. Zo gaat de leefbaarheid in de Antwerpse regio erop vooruit.

Vlot verkeer

Het rond maken van de Antwerpse ring en het aanleggen van een radicaal haventracé met verkeerssturing, zorgt voor een betere spreiding van het verkeer en dus voor minder files. Zo neemt het sluipverkeer in Antwerpen, Burcht en Zwijndrecht af.

Voordelen Oosterweelverbinding Lantis
Voordelen Oosterweelverbinding

Wat gebeurt er? 

De 5 onderdelen van de Oosterweelverbinding

  1. Op Linkeroever en bij Zwijndrecht komen betere en veiligere aansluitingen met de E17, de E34 en de Ring.
  2. De Scheldetunnel maakt een verbinding tussen Linkeroever en Rechteroever.
  3. Het Oosterweelknooppunt zorgt voor een rechtstreekse verbinding van de Ring naar de haven en het Eilandje.
  4. De Kanaaltunnels verbinden het Oosterweelknooppunt met de bestaande Ring bij Deurne en Merksem. 
  5. Het viaduct van Merksem wordt afgebroken en vervangen door sleuven en tunnels met een nieuwe aansluiting bij het Sportpaleis.

Meer weten over de Oosterweelverbinding?  Kijk op www.oosterweelverbinding.be.

Toekomstverbond

De burgerbewegingen stRaten-generaal, Ademloos en Ringland, de Vlaamse regering en de stad Antwerpen hebben op 15 maart 2017 een toekomstverbond gesloten rond de geplande Oosterweelverbinding.  Dit verbond komt de leefbaarheid, de mobiliteit én de volksgezondheid ten goede. 

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer