Oosterweelverbinding

Kennedytunnel wordt 50: terugblik en kijk op de toekomst

Dit moment is afgelopen.

Nog tot eind augustus is de Sint-Annatunnel het decor van een expo die passanten meeneemt op een reis van de Kennedytunnel naar het Antwerpen van de toekomst waar de derde Scheldekruising de Antwerpse Ring rond zal maken. De expo is een initiatief van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding.

Nood aan extra Scheldekruising

Sinds de opening van de Kennedytunnel in 1969 is de tunnel uitgegroeid tot de drukste tunnel van Vlaanderen. Per dag passeren er gemiddeld zo’n 160.000 voertuigen. De grote verkeerstoestroom maakt van de Kennedytunnel één van de meest verzadigde filelocaties. De nood aan extra Scheldekruisende capaciteit is dus hoog. 
 
Met de Scheldetunnel zorgen we voor een extra verbinding tussen linker- en rechteroever voor zowel weg- als fietsverkeer. De tunnel maakt deel uit van de Oosterweelverbinding die er, samen met een doorgedreven modal shift, voor moet zorgen dat de Antwerpse regio opnieuw een mobiele en leefbare regio wordt. De Scheldetunnel maakt op linkeroever de verbinding met de R1 op het knooppunt Sint-Anna West. Tussen Blokkersdijk en het Sint-Annabos duikt de tunnel onder de Schelde om op rechteroever boven te komen ter hoogte van het Noordkasteel.
 
De voorbereiding voor de werken aan de 1,8 km lange Scheldetunnel zijn volop aan de gang. Deze zomer wordt in Zeebrugge gestart met de aanleg van het bouwdok, waar de 8 tunnelelementen zullen gebouwd worden. Vanaf 2022 worden deze elementen in Antwerpen verwacht waar ze dankzij precisiewerk op hun plaats zullen belanden.  

Sint-Annatunnel brengt Scheldekruisingen in beeld

Voor het zover is viert de Kennedytunnel feest. Met een unieke fototentoonstelling wordt de bouw en de opening van de Kennedytunnel aan de hand van een tijdlijn in de kijker gezet. AWV deed daarvoor een beroep op verschillende archieven en bracht zo een zeldzame collectie aan beelden bijeen. Lantis brengt op haar beurt de Scheldetunnel in woord en beeld.

Meer informatie

Alle informatie over het 50 jarig bestaan van de Kennedytunnel kan u hier terugvinden.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer