Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Meest iconische gebouw van 't stad

De stad Antwerpen hecht veel belang aan haar iconische gebouwen en de vernieuwing ervan. De kathedraal werd volledig gehuld in nieuwe verlichting op basis van het Antwerps Lichtplan en ook de restauratiewerken aan de kathedraaltoren zijn intussen gestart.

Waarom dit project?

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is een van de meest iconische gebouwen van de stad Antwerpen. Het is dan ook logisch dat de kathedraal een stadsontwikkelingsproject is. Niet alleen vandaag, maar ook in de stad van morgen moet de kathedraal een icoon blijven. Om dat mogelijk te maken, zijn vernieuwingen noodzakelijk.

thumb_500 jaar kathedraal-7367.jpg Kris Goossenaerts
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met nieuwe verlichting sinds 1 september 2018.

Wat gebeurt er?

Nieuwe verlichtingsarmaturen en LED-tecnhologie

De vernieuwing van de verlichting is een volgende grote mijlpaal in de uitvoering van het Lichtplan. Na de goedkeuring in 2012 wordt het nu stapsgewijs doorgevoerd in heel de stad. Door meer lichtarmaturen kunnen alle ornamenten beter tot hun recht komen en krijgt de toren meer sfeer en karakter; en dit op een energiezuinige manier. Zo kan dit icoon van de Antwerpse skyline ook ’s nachts in volle glorie stralen.

Op zaterdag 1 september 2018 was het exact 500 jaar geleden dat de toren van Onze-Lieve-Vrouwetoren werd afgewerkt. Die verjaardag heeft de stad gevierd met de inhuldiging van de nieuwe verlichting van de kathedraal en een groot gratis verjaardagsfeest met taart, muziek en dans voor alle Antwerpenaars.

Lees er hier meer over.

 

Restauratie van de toren

Een volledig nazicht en een restauratie van de buitenschil van de 500 jaar oude toren is nodig om dit waardevol historisch patrimonium goed te kunnen bewaren en onderhouden. De restauratie van de buitenzijde verloopt in twee fases. Eerst is het bovenste deel (vanaf het uurwerk) aan de beurt. Vanaf de winter van 2020 wordt het onderste deel onder handen genomen.

Lees er hier meer over.

Wie werkt eraan mee?

Het lichtconcept voor de kathedraal is uitgewerkt door lichtarchitecte Susanna Antico. Nutsmaatschappij Eandis werd aangesteld om alle openbare verlichting binnen de stad op te volgen. Het Antwerpse architectenbureau Steenmeijer Architecten bbvba begeleidt de restauratie van de toren en aannemer Monument Goedleven nv voert de werken uit.

 

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer