Noordersingel

Stem Singel Noord naar de overwinning

Dit moment is afgelopen.

De recent voltooide heraanleg van Singel-Noord is genomineerd voor de ‘Prijs Publieke Ruimte’. Het noordelijke deel van de Antwerpse Singel (R10) werd omgevormd tot een groene, veilige en fietsvriendelijke toegangspoort tot de stad. De heraanleg omvatte vier deelprojecten en is een samenwerking tussen het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de stad Antwerpen, Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM nv) en De Lijn. 

Voor de publieksprijs kan iedereen stemmen op de website www.congrespubliekeruimte.info en dit tot en met  maandag 11 maart 2019. Op 12 maart worden de winnaars bekend gemaakt.

De vier projecten in een notendop

In de omgeving van de Turnhoutsepoort kwamen er een gescheiden auto- en fietspoort, rijdt tram 10 voortaan ondergronds en kregen fietsers comfortabele, vrijliggende fietspaden aan beide zijden van de Noordersingel met een fietspassage onder de E313. Voor het hele gebied werd een landschapsontwerp opgemaakt dat zorgt voor zowel toegankelijke en aantrekkelijke groene ruimten als een ecologische opwaardering, en dit over de verschillende eigendommen heen.

Op de Noordersingel en de Slachthuislaan is het bestaande profiel van de zuidelijke singel verder doorgetrokken met langs beide zijden het comfortabele Singelfietspad, twee rijstroken in elke richting, een doorlopende groene middenberm en groenstroken met bomen aan de zijkanten. Ook hier zijn alle kruispunten op de route overzichtelijker en veiliger gemaakt voor alle gebruikers. 

Met de afbraak van de oude IJzerlaanbrug, de bouw van de nieuwe compacte fietsbrug over het Albertkanaal en de aanleg van het nieuwe IJzerlaankanaal, is de IJzerlaan een aangename verblijfsplek aan het water geworden. Aan de ene kant van het nieuwe kanaal is het profiel van de zuidelijke singel doorgetrokken. Hierdoor is de laatste bottleneck op zowel de Singel als het Singelfietspad helemaal weggewerkt. Aan de andere kant zorgt een woonerf tussen het kanaal en de huizen, samen met de pontons op het kanaal, voor een nieuw buurtgevoel. Ook de ruimte die aan beide kanten van het Albertkanaal is vrijgekomen door het afbreken van de aanloophellingen van de vroegere IJzerlaanbrug, krijgt een groene invulling. 

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer