Noorderlijn

Een vlotte tramverbinding tussen het centrum, het Eilandje en het noorden van de stad.

Met de Noorderlijn trekken we de tram door tot op het Eilandje en tot in het noorden van de stad. Op het Eilandje rijdt de tram naar alle trekpleisters in de buurt, zoals het Mas en het nieuwe havenhuis.

In het noorden ligt de eindhalte aan het knooppunt van de Noorderlaan met de A12. De nieuwe Park & Ride maakt het lekker makkelijk om een dagje te komen winkelen in de stad. 

Hieronder vindt u een overzicht van alle onderdelen van de Noorderlijn.

Waarom dit project?

Met de aanleg van de Noorderlijn wordt het noorden van Antwerpen bereikbaar met de tram. Deze tramwerken worden ook aangegrepen om een aantal belangrijke verkeersassen voor alle andere weggebruikers, voetgangers, fietsers en automobilisten, op een leesbare en veilige manier opnieuw aan te leggen.

Tegelijk zorgt de Noorderlijn ervoor dat het in het noorden en het centrum van de stad aangenamer wordt om te wonen, te werken of van je vrije tijd te genieten.

Wat gebeurt er?

De Noorderlijn werkt op drie grote gebieden in de stad, elk met zijn eigen projecten. 

De Noorderleien en het Operaplein

 • De Frankrijklei en de Italiëlei zijn heraangelegd. Ze kregen hetzelfde uitzicht als de Amerikalei en de Britselei. Sinds 8 december 2020 kan u hier met tram 1 tot aan de wijk Luchtbal rijden of met tram 24 tot aan het havenhuis.
 • Voor de opera is een nieuw autoluw plein aangelegd, het Operaplein.  Het autoverkeer duikt onder het plein door.
 • Tram 10 gaat onder het Operaplein door en draait zo richting Deurne en Wommelgem. Tram 1 rijdt over het plein verder door richting noorden. Tram 24 slaat op het plein af richting havenhuis.
 • De Rooseveltplaats krijgt een nieuwe indeling. Voor het Atheneum kunnen reizigers op een nieuw pleintje rustig wachten op hun bus of tram.
 • De oude restanten van de Kipdorpbrug kregen een tweede leven. Boven de grond kunnen wandelaars de restanten bekijken vanop een passerelle langs de site.  De tram rijdt via een speciale brug over de site heen.  Onder de grond blijven de restanten zichtbaar in de autotunnel en in de parking onder het Operaplein. 
Sinds begin december 2019 rijdt tram 1 over het nieuwe Operaplein. | Frederik Beyens

Het Eilandje

 • Tram 24 rijdt via de Leien door tot aan het nieuwe havenhuis.
 • Tram 7 rijdt via de Rijnkaai naar het MAS.
 • Tram 1 rijdt via de Kempenstraat en langs het nieuwe ziekenhuis richting Noorderlaan.
 • De Hardenvoortviaduct krijgt ook een nieuwe indeling, met twee rijstroken in elke richting.
 • Een fietspassage onder het Hardenvoortviaduct verbindt Park Spoor Noord met de Kempenstraat en het Asiadok-Oostkaai.
Tram 7 rijdt via de Rijnkaai door tot aan het MAS. | Frederik Beyens

 De Noorderlaan

 • Tram 1 rijdt over de Noorderlaan langs de kant van de wijk Luchtbal helemaal door tot aan de kruising met de A12.
 • Naast een aparte trambusbaan heeft de Noorderlaan 2 rijstroken in iedere richting, parallelwegen voor de bereikbaarheid van de bedrijven en brede voet- en fietspaden. 
 • Aan de eindhalte zorgt een nieuwe Park & Ride voor voldoende parking voor de bezoekers uit het noorden.
 • Via een paviljoen met een overdekte fietsenstalling voor 440 plaatsen boven de sporen geraken reizigers veilig van de fiets- en autoparking tot aan de perrons. 
De Noorderlaan kreeg een volledig nieuwe inrichting met twee rijstroken in elke richting, brede fietspaden en een trambaan aan de kant van de wijk. | Frederik Beyens

Blijf op de hoogte

Meer informatie over de Noorderlijn kan u terugvinden op www.noorderlijn.be of schrijf u in op de digitale nieuwsbrief.

Infopunt enkel nog open op afspraak

OPGELET: Stad Antwerpen neemt noodzakelijke en strikte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom kan u van vrijdag 13 maart 2020 tot en met 5 april geen afsrpaak maken met het infopunt. 

Het infopunt enkel nog bereik­baar op afspraak. U kan gemakke­lijk een afspraak maken via info@noorder­lijn.be of telefo­nisch via 03/​22.11.333. We blijven nog steeds beschik­baar voor al uw vragen en opmerkingen.

Adres: Frankrijklei 12, 2000 Antwerpen (nieuw adres vanaf woensdag 26 juni 2019)

Openingsuren:

 • enkel op afspraak

E-mail: info@noorderlijn.be

 

Wie werkt eraan mee?

Noorderlijn is een project van Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn, de stad Antwerpenen het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer. De Spaanse architect Manuel De Solà-Morales tekende de plannen voor de heraanleg van de De Keyserlei en het Operaplein.
 

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer