Operaplein

Manuel De Solà-Morales

Het Operaplein wordt de plek waar de stad haar vele bezoekers echt welkom kan heten. Ondergronds is het plein een echte superschakel voor alle vervoersmodi met een gloednieuw en uitgebreid premetrostation Opera, en tunnel en parking voor het autoverkeer en een fietsenstalling.

Stad Antwerpen
Doorsnede van het nieuwe Operaplein met daaronder het nieuwe metrostation en de parking.

 

Waarom dit project?

Met de aanleg van de Noorderlijn wordt het noorden van Antwerpen bereikbaar met de tram. Deze tramwerken worden ook aangegrepen om een aantal belangrijke verkeersassen voor alle andere weggebruikers, voetgangers, fietsers en automobilisten, op een leesbare en veilige manier opnieuw aan te leggen. 

Met de komst van het Operaplein komt er een makkelijke en veilige verbinding tussen het Centraal Station, de Keyserlei, de winkelas Meir en het oude centrum van de stad.

Wat gebeurt er?

Het stuk Leien van de De Keyserlei tot de Rooseveltplaats wordt een autoluw plein. Voetgangers en fietsers krijgen hier alle ruimte. Bovengronds is er enkel nog een weg voor plaatselijk verkeer en een tramlijn.

Het Operaplein is meer dan een nieuw bovengronds plein. Ondergronds wordt het bestaande premetrostation Opera vernieuwd en uitgebreid. Naast het premetrostation komt er een autotunnel, een ondergrondse parking en een fietsenstalling die samen één architecturaal geheel vormen. 

Op de Leien gaan de auto's ondergronds net voor de De Keyserlei en komen weer boven ter hoogte van de Korte Winkelstraat. En dat met twee rijstroken in beide richtingen.

Infopunt

Tijdens de hele periode van de werken bent u ook welkom in het infopunt Noorderlijn op het Operaplein. Onze werfcommunicatoren helpen u graag verder.

Adres: Frankrijklei 12, 2000 Antwerpen (nieuw adres vanaf woensdag 26 juni 2019)

Openingsuren:

  • maandag: 09.00 - 13.00
  • woensdag: 09.00 - 17.00
  • + op afspraak

E-mail: info@noorderlijn.be

Wie werkt eraan mee?

De Spaanse architect Manuel De Solà-Morales tekende de plannen voor de heraanleg van de De Keyserlei en het Operaplein. Hij overleed begin 2012 op 73-jarige leeftijd. Hij was een pionier op het vlak van stadsontwerp, een mix van architectuur, publieke ruimte en stedenbouw.

Met de vernieuwde De Keyserlei en de heraanleg van het Operaplein en de Rooseveltplaats heeft De Solà-Morales twee projecten die de mobiliteit in het centrum van Antwerpen ingrijpend zullen veranderen. Het ontwarren van stedelijke mobiliteitsknopen was altijd al een van zijn stokpaardjes. Deze twee Antwerpse projecten waren hem dus op het lijf geschreven.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer