Moorkensplein uitbreiding

Met de uitbreiding van het huidige Moorkensplein wordt het plein bijna twee keer zo groot. Hoe het plein er juist zal uitzien is nog niet geweten. Het ontwerp- en inspraaktraject hiervoor moet nog van start gaan.

 

Meer ruimte en groen rond het Moorkensplein

Na de verhuis van de politie naar het nieuwe centrale politiegebouw aan het station van Berchem, Om het plein uit te breiden wordt in de loop van 2019 het administratief centrum en het politiegebouw afgebroken.

Waarom dit project?

In Borgerhout en in de buurt rond het Moorkensplein wonen zeer veel mensen dicht op elkaar.  Vandaag is er een grote nood aan meer groen en een nieuwe school voor de ruimere buurt. 

Met het ‘Masterplan Publieke Ruimte Borgerhout’ zijn in 2010 de eerste stappen gezet om tegemoet te komen aan de grote nood aan tal van publieke voorzieningen in het district. Binnen dit plan zijn er twee sites geselecteerd waar deze extra voorzieningen een plek kunnen krijgen: de omgeving van het Moorkensplein en de omgeving van de Turnhoutsepoort en de Stenenbrug, aan ‘den Bretel’. Deze sites kunnen samen zorgen voor extra capaciteit voor zorg, kinderopvang, cultuur, sport, jeugd en onderwijs.  De eerste stappen uit dit masterplan zijn ondertussen van start gegaan. Zo is het districtshuis volledig gerenoveerd en is het Moorkensplein heraangelegd van gevel tot gevel.

In oktober 2018 heeft het college beslist hoe de voorzieningen over de sites zullen verdeeld worden. Zo kan er op middellange termijn een basisschool bijkomen aan de Turnhoutsebaan, Bretel Noord. De site Moorkensplein zal worden ingezet voor extra capaciteit voor een Huis van het Kind, kinderopvang, cultuur, jeugd en buurtsport. Samen met de uitbreiding van het huidige Moorkensplein komt er ook extra open en groene ruimte bij in dit deel van Borgerhout.

Wat gebeurt er?

Na de verhuis van de politie naar het nieuwe centrale politiegebouw aan het station van Berchem, kan de volgende fase voor het Moorkensplein van start gaan. Zo kan het Moorkensplein groeien tot een open ruimte van zo’n 8000m² groot.

Naast de uitbreiding van het huidige plein, wordt er een nieuw gebouw voorzien met ruimte voor stedelijke dienstverlening zoals een Huis van het Kind, kinderopvang, cultuur, jeugd en buurtsport. Deze bebouwing schermt het nieuwe stukje plein af van de achterliggende huizen en zorgt voor leven op het nieuwe plein, zowel tijdens als na de kantooruren.

Wie werkt eraan mee?

Met de beslissing van het college kan de concrete uitwerking van de verdere uitbreiding van het Moorkensplein opstarten. Het ontwerp- en inspraaktraject hiervoor moet nog van start gaan. 

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer