Heraanleg Moorkensplein

Tom Cornille

Een plek waar mensen graag vertoeven

Het Moorkensplein is een druk gebruikt plein maar was sterk verouderd. Met de nieuwe inrichting is het plein een uitnodigende plek geworden waar mensen graag komen en blijven plakken.

 

Waarom dit project?

Het Moorkensplein, met als centrale blikvanger het historische gemeentehuis van Borgerhout, kreeg in 2018 een nieuwe uitstraling. Het is een uitnodigende plek geworden waar mensen elkaar ontmoeten of afspreken. Ook de nieuwe ingang van het districtshuis voor de administratieve diensten is met de herinrichting beter zichtbaar geworden.  Aan deze kant van het plein komen de zitbanken, 13 nieuwe bomen, een speelfontein en het nieuwe Velo-station.

Sfeerbeelden van opening Moorkensplein - © Tom Cornille


Tijdens de herinrichting van het Moorkensplein is ook de verlichting op en rond het plein en de belichting van het districtshuis vernieuwd. Hiervoor heeft het bureau Radiance35 een lichtontwerp opgemaakt. Met het lichtontwerp is het gerenoveerde districtshuis de nieuwe blikvanger op het Moorkensplein. Het plein zelf en de omliggende straten kregen een verlichting afgestemd op hun gebruik en op de beleving rond het plein.
 

Moorkensplein - © Tom Cornille
 

Wat gebeurt er?

Voor het verkeer:

  • As Sergeyselsstraat/Eliaertstraat is uitgevoerd in betonverharding. Zo is er voor de weggebruikers een duidelijke overgang tussen de omliggende straten en het Moorkensplein.
  • Extra buskussens en een bijkomend zebrapad aan de Oedenkovenstraat-Maréestraat.
  • Verkeersgeleiding in de bocht aan de Zonstraat.
  • Mellaertstraat loopt dood op het plein, auto’s kunnen aan het einde van de straat terugdraaien.

Op het plein:

  • Heraanleg volledig plein van gevel tot gevel.
  • Aanleggen terrassen aan het begin van de Oedenkovenstraat.
  • Plaatsing verschillende banken, al dan niet met een rugleuning en een podium als speelaanleiding.
  • Een speelfontein aan de nieuwe ingang voor alle administratieve diensten aan de zijkant van het districtshuis.
  • Eén Velo-station ter hoogte van de Maréestaat.
  • 10 extra fietsenstallingen.
  • Verlichting van het plein en het aanlichten van het districtshuis. 
  • De hoofdingang van het districtshuis blijft voorbehouden voor ceremonies. Ceremoniewagens en leveranciers kunnen nog steeds het plein oprijden.

Meer groen:

  • 13 nieuwe bomen op het plein, naast de huidige drie bomen.
  • De linde die er vandaag al staat, blijft op zijn huidige plaats staan en krijgt rondom meer groen en zitplekken voor een optimale groei.
  • De buurtboom en de magnolia (beverboom) zijn op een andere plek op het plein gezet
  • De boomspiegels aan de zijkant van het plein zijn open zodat ook hier ruimte is voor meer groen.  
  • Geveltuintjes voor de bewoners langs het Moorkensplein

De bomen bloeien elk op verschillende momenten, zo zijn de seizoenen duidelijk zichtbaar op het plein.

Wie werkt eraan mee?

In de loop van 2016 hebben de klankbordgroep Moorkensplein, de buurt en het district hun suggesties meegegeven aan de ontwerpers en het bestuur. Een aantal van deze suggesties zijn door Buro Lubbers verwerkt in het definitief ontwerp.

Mede mogelijk gemaakt door de steun van steun van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer