Moorkensplein buurtplek

Een tijdelijke plek voor en door de buurt.

De buurt rond het Moorkensplein heeft er een tijdelijke groene buurtplek bij. Je kan er gezellig komen picknicken op de banken of gewoon lekker onder de bomen.  Kinderen kunnen spelen op het centrale graspleintje of zich uitleven op de vele spelaanleidingen. Even snel je boterhammen komen opeten of rustig je kruiswoordraadsel invullen?  Het kan er allemaal.

 

Waarom dit project?

Na de verhuis van de politie naar het nieuwe centrale politiegebouw aan het station van Berchem, krijgt het huidige Moorkensplein er een stuk bij.  Langs de Langstraat had de stad reeds een aantal woningen aangekocht.  Deze stonden al geruime tijd leeg.  Na de afbraak is er samen met de buurt gekeken hoe deze ruimte tot dan toch al gebruikt kon worden.

Bijkomend voordeel is dat tijdens de aanleg van het bestaande Moorkensplein de buurt toch nog een groen plekje heeft om te vertoeven.

Wat gebeurt er?

In de zomer van 2016 zijn er verschillende inspraakmomenten geweest met de buurt over hoe deze tijdelijke buurtplek eruit moest zien.  Met deze info is de stad op zoek gegaan naar een creatief bureau om een leuk ontwerp te maken en dit ook uit te voeren.

Op de buurtplek, die zo’n 900m² groot is, zijn twee constructies gebouwd: een boomkamer en een speel- & zitkamer. Tussen beide kamers ligt een centraal grasplein, rond de reeds bestaande boom krijgt een intiem zithoekje. Op die manier vormen zich vier verschillende kamers.

In de speel- & zitkamer langs de Langstraat zijn er banken, tafels en speelaanleidingen, zoals schuine vlakken om op te liggen, te glijden of om over te klimmen. Langs de houten constructies waaruit de kamer is opgebouwd, kan de buurt klimplanten laten groeien.

Langs de parking van de politie ligt de boomkamer. Hier zijn zo’n 30 boompjes uit de bomenbank geplant. Langs de rand van deze kamer zijn banken die uitkijken op het centrale grasplein. Deze zone blijft open voor sport, spel en kleine evenementen.

Samen met de buurt zijn er voor de zomer van 2018 een heel deel plantjes aangeplant. | Lucid

Wie werkt eraan mee?

Voor de inrichting werd het team ONKRUID aangesteld.  Het team ging aan de slag richtte de ruimte in tot een gezellige buurtplek.

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer