Op en rond het Moorkensplein

Meer open ruimte in het hart van Borgerhout

In het stukje Borgerhout binnen de ring, rond de Turnhoutsebaan en het Moorkensplein, wordt druk gewoond, gewerkt en geleefd. Het is een jonge buurt, maar er zijn te weinig plekken om te spelen, te bewegen en te ontspannen. Daar brengt het Moorkensplein binnenkort verandering in.

Midden op het plein staat het prachtige historische districtshuis, dat in volle renovatie is. De ruimte errond wordt vandaag druk gebruikt maar is sterk verouderd. Met een nieuwe inrichting wordt het plein een uitnodigende plek waar mensen graag komen en blijven plakken.

Waarom dit project?

  • Er komt meer open ruimte in deze dichtbevolkte buurt: het huidige Moorkensplein plus de uitbrreiding zijn in totaal zo’n 8000m². 
  • Het historische gemeentehuis wordt in zijn eer hersteld en krijgt een moderne functie.
  • De buurt heeft nood aan groen, een school en parkeerplaatsen.

Wat gebeurt er?

  • De renovatie van het districtshuis is helemaal klaar. Sinds begin 2018 zijn alle diensten en loketten van het districtshuis te vinden in het gerenoveerde gebouw. 
  • De heraanleg van het plein is op 12 februari 2018 van start gegaan. Het plein is klaar tegen het einde van 2018. Het ontwerp voor de heraanleg werd begin 2017 goedgekeurd.
  • Aan de Marréestraat ligt een tijdelijke buurtplek. Die blijft drie jaar lang in gebruik. De buurt besliste zelf mee hoe dit terrein vorm kreeg.
  • Wanneer alle diensten en de Lokale Politie verhuisd zijn, wordt het huidige administratief centrum afgebroken. Dan komt er op deze plek een uitbreiding van het Moorkensplein.
  • Om het nieuwe stukje plein af te schermen van de gebouwen erachter, komt er op de rand een nieuw gebouw. Dit zou een geschikte plek kunnen zijn voor een nieuwe school. Op het braakliggende terrein in de Mellaertstraat komt een nieuw woonproject met een ondergrondse buurtparking.
  • Voor de verlichting op en rond het Moorkensplein wordt een lichtontwerp opgemaakt door Radiance35. Verlichting van het plein en het aanlichten van het districtshuis  zijn daar mee in opgenomen. 

Wie werkt eraan mee?

Het definitieve ontwerp voor de heraanleg van het Moorkensplein is getekend door Buro Lubbers. Er is een lichtontwerp voor het nieuwe plein, gemaakt door bureau Radiance35.

Mede mogelijk gemaakt door de steun van steun van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer