Luchtbal

TV OA & A2O architecten

Aangename woonwijk met groen en recreatie

De stad wil een levendige woonstad zijn voor alle Antwerpenaren. Daarom wordt in alle wijken aandacht besteed aan een aangename leefomgeving, zo ook in de woonwijk Luchtbal, met vele projecten van de stad en Woonhaven.

Waarom dit project?

Er wonen veel Antwerpenaren in de wijk Luchtbal, maar zo'n 10 jaar geleden was deze wijk daar ruimtelijk nog niet goed op voorzien. In 2007 werd voor het eerst nagedacht over de invulling van de wijk Luchtbal als aangename woonomgeving met veel groen en recreatie. In 2009 werd een kernnota goedgekeurd, die de officiële start betekende van de veranderingen in Luchtbal. In 2012 volgde de goedkeuring van het investeringsprogramma 'Luchtbal vaart'. Sindsdien zet de stad samen met haar partners deze visie stap voor stap om in de realiteit.

Wat gebeurt er?

Op basis van de opgemaakte visiedocumenten wordt er gestaag maar zeker aan de weg getimmerd. Met de vele projecten van de stad en Woonhaven verandert er stilaan maar zeker heel wat in de wijk Luchtbal. Op onderstaand plan ontdekt u wat er allemaal gebeurt in de buurt. Bij de juiste cijfers eronder vindt u meer uitleg over de veranderingen.

thumb_Plan_LuchtbalHavana.png
Op deze kaart ziet u waar er veranderingen zijn gebeurd of nog zullen gebeuren.

1. LUCA

Woonhaven bouwt nieuwe sociale huurwoningen met ondergrondse parkeergarages. Omdat het zo’n groot complex is en omdat de bewoners allemaal vlot moesten kunnen verhuizen naar een andere sociale woning, is het project in 2 fasen opgesplitst. De eerste fase, LUCA 1, goed voor 103 woningen, werd in maart 2018 opgeleverd. Nadien werd de omgeving rond de gebouwen heraangelegd . De werken aan LUCA 2 startten in de zomer van 2017. Bij zowel LUCA 1 als LUCA 2 zijn er ondergrondse parkeergarages.

2. LUNO

Op deze plek bouwt Woonhaven 70 nieuwe sociale huurwoningen. Het project LUNO startte in 2017. Er komen appartementen met ondergrondse parking en 1 tot 5 slaapkamers, zowel duplexappartementen als appartementen voor senioren, allemaal met terras. Eind 2019 is alles klaar.

3. Venezuelastraat

Woonhaven renoveert 4 woontorens in de Venezuelastraat. Toren 1 en 2 zijn klaar. Nu werken ze aan toren 3. De torens blijven staan, maar binnenin wordt alles vernieuwd. De opvallendste aanpassing aan de buitenzijde is dat in elk appartement het klein terras aan de keuken mee is opgenomen in de keuken waardoor die groter is geworden. Het groot terras krijgt een glazen wand, waardoor het terras heel het jaar kan gebruikt worden.

Aangezien de gebouwen op de lijst staan van onroerend erfgoed gebeurt de renovatie met respect voor de erfgoedwaarde. De renovatie van de derde toren is klaar tegen de herfst van 2019, waarna toren 4 aangepakt wordt. De twee andere torens zijn al beperkt gerenoveerd.

4. Squarepark

Op deze plek wordt gewerkt aan een mooi open park met veel oude bomen. De straten errond worden een deel van het park. We renoveren de parkwegen. Er komen nieuwe ingangen en verlichting op de hoofdwegen. 

Om de publieke ruimte ten noorden en ten zuiden van het park meer in het park te betrekken, worden de heesters gedund, gesnoeid en waar nodig vervangen door laag blijvende soorten. Zo is er meer doorzicht van buiten naar binnen inhet park. Op deze manier wordt de relatie van het park met de omgeving versterkt. Om dezelfde reden worden ook de parkwegen hersteld en nieuwe ingangen aangelegd.

5. Tampicopark

De stad heeft het eerste deel van het Tampicopark heraangelegd in 2013. In 2019 startte de tweede fase van de heraanleg. Dit gaat over het gedeelte rondom het kinderdagverblijf. Sinds de zomer 2019 heeft het park een avontuurlijke speelruimte met wilgenhut, speeltheater, wandelpaden en pluktuin. In het najaar van 2019 worden bomen en bloemen aangeplant. Tegen het voorjaar van 2020 zal het park helemaal groen en toegankelijk zijn.

6. Sintelbaan

We renoveren de Sintelbaan. Er komen meer bomen, twee speeltuinen voor kinderen van 0 tot 4 jaar en een zone voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Op het Casimiroplein blijven alleen de voetbalgoals staan. Deze renovatie startte in het najaar van 2018.

7. Fietspad Havana

Ten noorden van de Havana site zal er parallel aan de autosnelweg een fietspad worden aangelegd dat de Ekersesteenweg en de Argentiniëlaan met elkaar verbindt. De bedoeling is dat dit het eerste segment vormt van de toekomstige fietsostrade langs de A12. Deze veranderingen gebeuren in 2019.
 

8. Fietsostrade F14

Tussen Antwerpen en Essen loopt een fietsostrade of een heel lang fietspad. Die komt nu ook door Luchtbal. Het fietspad loopt langs de Argentiniëlaan en de spoorweg. Net voor het treinstation van Luchtbal buigt het af naar de Columbiastraat. Het stopt aan het kruispunt van de Groenendaallaan. Er komt ook een fietspad in twee richtingen langs de Klipperstraat. In 2018 werden het fietspad en de nieuwe fietsbrug over het Albertkanaal verbonden door een tijdelijk fietspad naast de stelplaats van De Lijn en verder langs de Vaartkaai. 

9. Zone voor tram- en busstelplaats Havanasite

De stad onderzoekt op dit moment de opties om op de Havansite een tram- en busstelplaats in te plannen. Om dit mogelijk te maken herziet de stad de plannen voor de Havanasite. Meer info vindt u hier.

10. CO Luchtbal

Het cultureel ontmoetingscentrum (CO) Luchtbal wordt een ontmoetingsplek voor de buurt. Er wordt ondermeer gewerkt aan een zone voor kinderen en jongeren met muziekstudio en jeugdlokalen. Het onthaal is tijdens de verbouwingen open. De bib wordt tijdelijk vervangen door een bib op wielen. Het nieuwe ontmoetingscentrum opent in 2019.

11. Containerpark

Op deze plek opent het nieuw containerpark in februari 2019. Het is gebouwd om het comfort en de veiligheid van de bezoekers verhogen. De containers staan aan een opgehoogd plein, zodat je alles er gemakkelijk kan inwerpen. Er is ook een lange aanschuifstrook met keerlus voor vlot verkeer. 

12. Fietsstalling Noorderlijn

Dankzij de fietsenstalling aan de Noorderlijn kan iedereen veilig en droog de fiets stallen in één van de 440  plaatsen. Vanuit het fietspaviljoen geraakt u vlot naar de tram- en busperrons. In het wachtlokaal kan de fietser comfortabel wachten op de bus of de tram. Meer info vindt u hier.

13 Parkeergebouw

Vlaanderen en de stad bouwen parkeergebouwen (P+R) aan de rand van de stad. Aan de eindhalte van de Noorderlijn zal ook een groot parkeergebouw komen met ruim 1.700 parkeerplaatsen. Pendelaars en bezoekers kunnen hier hun wagen achterlaten om met de tram verder te reizen naar het centrum. Meer info vindt u hier.

Meer info

Meer  informatie over dit project vindt u op www.antwerpen.be.

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer