Stadsbouwmeester

Beleidsnota stadsbouwmeester 2016-2020

Op 24 november 2017 stelde Christian Rapp zijn beleidsnota '2016-2020 Atypische stadsbouwmeester' voor. Hierin legt hij zijn prioriteiten voor het ruimtelijk beleid van de stad vast.

Inspiratienota ‘Ruimte geven aan de stad van morgen’

De inspiratienota ‘Ruimte geven aan de stad van morgen’, goedgekeurd door het college in mei 2018, omvat de speerpunten voor een globale ruimtelijke toekomstvisie voor Antwerpen met een tijdshorizon tot 2050. Ze synthetiseert de onderzoeksfase die van 2016 tot 2018 liep en vormt de basis voor het nieuwe Strategisch Ruimteplan Antwerpen (SRA) dat vanaf 2019 wordt uitgewerkt.

De nota is opgebouwd volgens drie generieke thema’s die antwoord geven op verschillende uitdagingen waar de stad in de toekomst voorstaat: levendige woonstad, slimme netwerkstad en veerkrachtig landschap.

Download hier de digitale versie, zowel van de samenvattende brochure als van de uitgebreide versie. De brochure kan u zowel in het Nederlands als in het Engels downloaden.

Frederik Beyens

Wedstrijdfiches

De wedstrijdfiches zijn een visueel verslag van de wedstrijd, waarin de opdracht en het wedstrijdontwerp van de geselecteerde kandidaten en de laureaat besproken worden. Download hier de wedstrijdfiches van recent gegunde wedstrijden begeleid door atelier stadsbouwmeester.

Wedstrijdfiche school Van Duyststraat

In juni 2018 werd het winnend ontwerp voor de nieuwe school in de Van Duyststraat bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche Van Strydoncklaan Noord

In juli 2018 werd het winnend ontwerp voor de Van Strydoncklaan Noord bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche school Offerandestraat

In september 2018 werd het winnend ontwerp voor de verbouwing van de basisschool in de Offerandestraat bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche school De Zwaantjes

In september 2018 werd het winnend ontwerp voor de verbouwing van de basisschool De Zwaantjes in de Krugerstraat bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche school Onderwijzerstraat

In oktober 2018 werd het winnend ontwerp voor de verbouwing van de basisschool De Molen in de Onderwijzerstraat bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche brandweerkazerne en kantoren Kielsevest

In november 2018 werd het winnend ontwerp voor de nieuwbouw van de brandweerkazerne en kantoren aan de Kielsevest bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche school De Pientere Piste

In december 2018 werd het winnend ontwerp voor de nieuwbouw van de Freinetschool De Pientere Piste in het Park Groot Schijn bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche Sint-Jozef zorgcampus

In december 2018 werd het winnend ontwerp voor een nieuwe Zorgcampus Sint-Jozef in Ekeren bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden
Project in de kijker

In de nieuwsbrief van de stadsbouwmeester zetten we telkens een project in de kijker. Dit zijn interviews met de opdrachtgever en architecten van een recent bouwproject in Antwerpen. U komt meer te weten over de ontwerpvisie en aanpak van de architect. Download hier alle recente artikels.

 

Stedelijk Lyceum Lakbors

Het schoolgebouw van het Stedelijk Lyceum Lakbors in Deurne wordt binnenkort vernieuwd. Korteknie Stuhlmacher architecten neemt het bestaande gebouw aan de Lakborslei als uitgangspunt voor hun ontwerp. Download het document om het interview te lezen met Mechthild Stuhlmacher van Korteknie Stuhlmacher architecten, Silvie Kuppens van AG Stedelijk Onderwijs en Dennis Verdonck, schooldirecteur van het Stedelijk Lyceum Lakbors.
Downloaden

Restauratie en herbestemming Zaal Harmonie

De 19de-eeuwse zaal Harmonie krijgt een nieuwe functie als districtshuis van Antwerpen. Atelier Kempe Thill i.s.m. RE-ST architecten staan in voor de restauratie van het monument.  Lees hier het interview met Oliver Thill van Atelier Kempe Thill en de medewerkers die dit project coördineren vanuit de stad.
Downloaden

Renovatie Fierenshoven

De Fierensblokken, een sociaal woningbouwcomplex uit het interbellum, worden gerenoveerd en krijgen een nieuwe toekomst als betaalbare huurappartementen. De architecten Happel Cornelisse Verhoeven en Molenaar & Co architecten staan in voor de volledige verbouwing van het complex. Lees hier het interview met de architecten over hun ontwerp.
Downloaden
Nieuwsbrieven

Bekijk hier de laatst gepubliceerde nieuwsbrieven van de stadsbouwmeester. In de nieuwsbrief wordt telkens een foto van een huidige werf in Antwerpen van Sepp van Dun, de huisfotograaf van de stadsbouwmeester, gepubliceerd. U komt er ook alles te weten over recente bouwprojecten en wedstrijden, begeleid door atelier stadsbouwmeester. 

 

Nieuwsbrief sept 2018

In deze nieuwsbrief leest u onder andere over de warmtecentrale van Nieuw Zuid, het ontwerp voor de school Stedelijk Lyceym Lakbors in Deurne, de recent gegunde wedstrijden en het Paviljoen Antwerpen Morgen.
Downloaden

Nieuwsbrief nov 2018

Voor deze nieuwsbrief maakte huisfotograaf Sepp Van Dun een verrassend beeld van de werf van het nieuwe ZNA ziekenhuis, komt u alles te weten over de renovatie van Zaal Harmonie en leest u meer over de recent gegunde wedstrijden.
Downloaden

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer