Keiligbrug

De historische brug in het stadspark krijgt een grondige restauratie

De Duitse landschapsarchitect Eduard Keilig ontwierp het Stadspark in 1867 in Engelse landschapsstijl. Het kenmerkt zich door een romantisch, vaak glooiend landschap met boomgroepen, slingerende wandelpaden, doorkijkjes en decoratieve elementen zoals rotspartijen, grotten en een hangbrug.

Die hangbrug, die naar zijn ontwerper de Keiligbrug genoemd werd, is gemaakt van smeedijzer en werd in 1869 voltooid. Ze heeft een lengte van 27,5 meter en is afgewerkt met kunstmatige rotsen aan de uiteindes.

 

Waarom dit project?

Het beschermde monument vertoont momenteel tekenen van slijtage, vanwege het intensief gebruik door de vele bezoekers. Om haar functie als ontmoetingsplek en onderdeel van de wandelroutes in het park te behouden is een algemene restauratie van de brug noodzakelijk.

Wat gebeurt er?

In het voorjaar van 2020 starten de restauratiewerken aan de Keiligbrug.

  • Het brugdek, de vloerplanken en de dwarsliggers worden hersteld en waar nodig vervangen.
  • Het hout krijgt een behandeling tegen verrotting.
  • Het sierlijk smeedijzer ondergaat een reiniging, herstellings- en schilderwerken.
  • Door de wortels van bepaalde bomen en struiken zijn de rotspartijen en het metselwerk en voegen aan de brughoofden aangetast. De bomen zijn bovendien niet goed ingeworteld waardoor de stabiliteit van de rotsen en de bomen zelf in gevaar komt. Om die reden verwijdert de groendienst van de stad alle begroeiing op die locaties.

Hoe kan jij een verschil maken?

Erfgoed beheren en restaureren kost handenvol geld. Zo maakt de stad 358.000 euro vrij voor de restauratie van de Keiligbrug in 2020. Het herstellen van de rotspartijen hoort er momenteel niet bij.

Iedereen kan de restauratie van de rotsen mee financieel ondersteunen. Wie doneert, heeft hier zelf ook een fiscaal voordeel bij voor giften vanaf 40 euro per jaar. Zo krijg je 45% terug in de vorm van een belastingvermindering.

Praktisch?

Giften kan je storten op de projectrekening van Herita vzw.
Naam: Hangbrug in het Stadspark van Antwerpen
Rekeningnummer: BE49 7460 2586 2571
Vermelding: ‘gift Keiligbrug’

De geschatte kostprijs voor de restauratie van de rotsen bedraagt 409.000 euro. De stad dient hiervoor een subsidieaanvraag van maximaal 60% van het bedrag in bij het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen. Voor het resterende bedrag heeft Herita vzw een projectrekening geopend.

Herita vzw is een netwerkvereniging, die iedereen met een hart voor waardevolle gebouwen, landschappen en archeologische sites samenbrengt en ondersteunt. 

150 jaar oude hangbrug in het stadspark | François De Heel

 

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer