Restauratie Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren

De kathedraal van Antwerpen is de grootste gotische kerk van de Nederlanden. In 1938 werd ze, samen met de toren en bijgebouwen, beschermd als monument. Bovendien behoren de kathedraal en de toren sinds 1999 to het UNESCO Werelderfgoed.

Volgens historische bronnen werd de 123 meter hoge belforttoren voltooid in 1518. Door de eeuwen heen zijn aan de kathedraal en haar toren talrijke herstellings- en restauratiewerken uitgevoerd.

Vanaf januari 2019 staat de toren opnieuw in de steigers. De buitenschil wordt gedurende twee jaar onder handen genomen.

 

Waarom dit project?

Een volledig nazicht en een restauratie van de buitenschil van de 500 jaar oude toren is nodig om dit waardevol historisch patrimonium goed te kunnen bewaren en onderhouden. Op deze manier kunnen toekomstige generaties er ook van genieten. 

Wat gebeurt er?

De restauratie van de buitenzijde van de toren verloopt in twee fases. Eerst is het bovenste deel (vanaf het uurwerk) aan de beurt. Vanaf de winter van 2020 wordt het onderste deel onder handen genomen.

  • De natuursteen, het voegwerk en de beeldhouwwerken van de toren worden volledig nagezien en gerestaureerd waar nodig. 
    Plaatselijk krijgt de natuursteen ook een zachte reiniging.
  • Na demontage van de wijzerplaten, worden deze in het atelier volledig nagezien en gerestaureerd. 
  • Ook de vergulding van de haan en kruis is voorzien.
  • Om de luidklokken en beiaard te beschermen, worden ze volledig ingepakt tijdens de werken. Alleen bij belangrijke vieringen in de kathedraal wordt één luidklok tijdelijk ingezet. Het automatisch beiaardspel en de uur- en halfuurslag van de klokken is hierdoor niet meer te horen. Tot april 2019 kunnen de beiaardiers nog wel manueel de beiaard bespelen.

Wie werkt eraan mee?

De stad stelde het Antwerpse architectenbureau Steenmeijer Architecten bbvba aan om de restauratiewerken te begeleiden. Aannemer Monument Goedleven nv voert de werken uit.

 

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer