Nieuwe verlichting kathedraal

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in de spotlights

Na de omgeving van het stadhuis, heeft de stad nu ook de verlichting aan en rond de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Handschoenmarkt vernieuwd. Het licht werd feestelijk ingehuldigd tijdens het verjaardagsfeest van Onze-Lieve-Vrouwetoren op zaterdag 1 september 2018.  

thumb_500 jaar kathedraal-7367.jpg Kris Goossenaerts
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met nieuwe verlichting sinds 1 september 2018.

Waarom dit project?

Dit is een volgende grote mijlpaal in de uitvoering van het Lichtplan. Na de goedkeuring in 2012 wordt het nu stapsgewijs doorgevoerd in heel de stad. Door meer lichtarmaturen kunnen alle ornamenten beter tot hun recht komen en krijgt de toren meer sfeer en karakter; en dit op een energiezuinige manier. Zo kan dit icoon van de Antwerpse skyline ook ’s nachts in volle glorie stralen.

Voor de nieuwe verlichting van de kathedraal is gekozen voor functioneel, duurzaam en stijlvol wit licht. Daarmee wordt zo veel mogelijk de weergave bij daglicht benaderd.  Op de Handschoenmarkt, Blauwmoezelstraat en Lijnwaadmarkt gaat veel aandacht naar sfeerverlichting, voor een nieuwe beleving van de architectuur en voor een uitnodigend en goed verlicht plein.

Lichtplan Antwerpen als basis

Antwerpen liet een Lichtplan opmaken dat een samenhangende visie geeft op openbare verlichting in de stad. Licht moet ervoor zorgen dat de stad aantrekkelijk en leefbaar blijft en dat iedereen zich, ook ‘s nachts, veilig voelt. Het heeft dus zowel een esthetisch als functioneel nut. Met haar Lichtplan kiest de stad bovendien voor een energiebewuste en duurzame aanpak van verlichten. In 2015 werd als eerste grote project de verlichting op de Antwerpse Grote Markt en omgeving volgens de normen van dat lichtplan vernieuwd. Ook in de districten werden al verschillende lichtprojecten uitgevoerd. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is het volgende grote project in het stadscentrum.

Wat gebeurt er?

Verlichtingsarmaturen en LED-technologie

Volgens het Lichtplan worden gelijkaardige types verlichtingsarmaturen gebruikt die veel minder de aandacht trekken. Overdag komt dit de uitstraling van de gevels ten goede, er is immers meer ruimte voor de architecturale kwaliteit van het historische centrum. ’s Nachts wordt door de nieuwe verlichting duidelijk welke gevels en elementen zichtbepalend zijn voor de omgeving.

De toepassing van LED-technologie levert een energiebesparing op van ongeveer 50%, maar ook op het onderhoud zal de stad besparen. De langere levensduur zorgt er voor dat er minder lampen vervangen moeten worden. Bovendien laat LED-licht de architecturale erfgoedwaarde van de gebouwen op een subtiele manier anders tot hun recht komen.

Naast de aanpassing van de kleur van de verlichting van felgeel licht naar warm wit licht is het verschil met de huidige verlichting vooral de wijze van montage ervan. In plaats van een sterke aanstraling vanop afstand zijn er nu vooral kleinere armaturen tegenaan de gebouwen gemonteerd waardoor een sterker spel van schaduwen en accenten ontstaat. Er werden tot 10 keer meer kleinere armaturen geplaatst die apart afgeregeld en gedimd worden. Toch verbruiken deze 780 nieuwe armaturen in het projectgebied in totaal 50% minder energie dan voorheen door 80 armaturen werd verbruikt.

Een centrale lichtcomputer stuurt de volledige installatie via een glasvezelnetwerk. Daarvoor werden in de kathedraal 9 nieuwe stuurborden en 1,5 km kabelbaan geplaatst met 9 km verschillende soorten bekabeling.  Voor de verlichting van de gebouwen komt daar nog eens 4 km kabel bovenop.

Inhuldiging tijdens 500ste verjaardag van Onze-Lieve-Vouwetoren

thumb_2018-09-01 - Stad Antwerpen - Onze Toren 500 - 094.jpg Thomas Geuens
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met nieuwe verlichting sinds 1 september 2018. Dit werd feestelijk ingehuldigd, met onder meer een luchtspektakel door Theater TOL.

Op zaterdag 1 september 2018 was het exact 500 jaar geleden dat de toren van Onze-Lieve-Vrouwetoren werd afgewerkt. Die verjaardag heeft de stad gevierd met de inhuldiging van de nieuwe verlichting van de kathedraal en een groot gratis verjaardagsfeest met taart, muziek en dans voor alle Antwerpenaars.

Wie werkt eraan mee?

De stad Antwerpen heeft het Lichtplan opgemaakt en goedgekeurd. Het concept voor de kathedraal is uitgewerkt door lichtarchitecte Susanna Antico. Nutsmaatschappij Eandis werd aangesteld om alle openbare verlichting binnen de stad op te volgen en coördineerde dus ook de uitvoering van de werken aan de kathedraal.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer