Nieuwe verlichting kathedraal

onze toren 500

Dit moment is afgelopen.

Stad viert verjaardag van Onze-Lieve-Vrouwetoren

De trots van Antwerpen, dat is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De grootste gotische kerk van de Nederlanden werd ingehuldigd na zo’n 170 jaar bouwen. Haar noordertoren, beter gekend als de Onze-Lieve-Vrouwetoren, werd als klaar beschouwd op 1 september 1518 bij de wijding van het kruis. Daarom wou de stad onze toren eren met een groot feest  voor alle Antwerpenaars op haar 500ste verjaardag.

Het werd een magisch spektakel met taart, muziek en dans. En dat allemaal gratis voor alle Antwerpenaars en toeristen. Om 17.00 uur trakteerde de stad met gratis taart van de Antwerpse bakkers. Bij valavond stak burgemeester Bart De Wever het licht aan en werd de jarige letterlijk ‘in the spotlights’ gezet met nieuwe verlichting.

De stad katapulteerde de toren bovendien even terug naar zijn jeugd. Bij de afwerking van de toren in 1518 werd dat gevierd met een vreugdedans rondom het kruis van de toren. Dat moment werd herbeleefd met een luchtspektakel door Theater TOL. Naast dit muziek- en lichtspektakel in de lucht, zette de stad het feest ook verder op de grond met Antwerpse dansers, turners, stadstrommelaars en een ode aan Onze-Lieve-Vrouwetoren door stadstroubadour Tourist LeMC. Die ode kan u trouwens hier beluisteren in onderstaande video. De tekst vindt u hier terug.

Dit was het volledige programma

16.00 – 18.00 uur: Nederlandstalige en Engelstalige misviering | kathedraal
17.00 uur: stad Antwerpen trakteert met taart | Grote Markt
18.00 – 20.00 uur: avondopening kathedraal | kathedraal
      - stadsbeiaardier speelt feestprogramma
      - ontdek de expo #onzetoren500.
19.00 uur: voorstelling Ballet Workout door Tatevik Mkrtoumian - Bloemenwals en Sabeldans | Grote Markt
21.00 uur: onthulling nieuwe verlichting door burgemeester Bart De Wever, schepen Ludo Van Campenhout, schepen Caroline Bastiaens en eerste gedeputeerde van de provincie Luk Lemmens | Handschoenmarkt
21.10 uur: luchtspektakel door theater Tol | Grote Markt en Suikerrui
21.30 uur: Antwerpse dansers en turners leiden het publiek naar de kathedraal | Suikerrui en Handschoenmarkt
21.40 uur: Tourist leMC brengt zijn grootste hits en een ode aan onze toren| kathedraal
22.00 uur: einde

Herbeleef het spektakel

Hieronder vindt u heel wat sfeerbeelden en met de live reportage van ATV kan u de inhuldiging van de nieuwe verlichting en het luchtspektakel door Theater TOL herbeleven.

Expo en wedstrijd #onzetoren500

Vanaf 17 augustus tot en met 3 september organiseerde de stad ook de expositie #onzetoren500 in de kathedraal. Naast historische info over onder meer de kathedraal, de toren en de beiaard, gaven we alle Antwerpenaren ook de mogelijkheid om zelf deel uit te maken van de expo met een eigen foto van de Onze-Lieve-Vrouwetoren. De meest originele foto’s waren goed voor een mooie plek in de tentoonstelling en een torenbeklimming op 1 september.

Bekijk de tentoonstelling en de ingezonden foto's

Ontdek hier alles over #onzetoren500

Antwerpse dansers leidden het publiek naar de kathedraal

Niet alleen Theater TOL en Tourist LeMC zorgden voor spektakel in de lucht en op de grond. Ook tal van Antwerse dans- en turngroepen droegen bij aan dit grote dansfeest, ingezet op een choreografie van Yasemin Taplak van Born 4 Dance. 

Met dank aan deze deelnemende dans- en turngroepen:
Born 4 Dance
DANS! Hoboken
Swingdans
Deurnese turners
Danzateljee
Turngroep De Vredekring – De Roosjes
Gymnarte
MOVE IT!
Ballet Workout Belgium

Voordrachten en rondleidingen door vzw TOPA

Niet alleen de stad organiseerde iets rond de 500ste verjaardag van de kathedraaltoren, ook vzw TOPA (Toeristenpastoraal Antwerpen) zorgde voor heel wat interessante activiteiten rond de historiek van de Onze-Lieve-Vrouwetoren en bij uitbreiding over alle Antwerpse kerktorens. E.H. Rudi Mannaerts bracht een boeiende voordracht.

Voor nog meer informatie over de Onze-Lieve-Vrouwetoren kan u ook terecht op de website: www.topa.be.

Tourist LeMC in de Lotto Arena

Wilt u na zijn ode op het verjaardagsfeest van de Onze-Lieve-Vrouwetoren nog meer horen van de stadstroubadour Tourist LeMC? Kom dan naar het concert in de Lotto Arena op vrijdag 18 januari 2019. Hij stelt er dan ook zijn langverwachte nieuwe album voor dat verschijnt op 8 november.

Tickets via deze link.

Musickness

 

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer