Het Steen

NoAarchitecten

Het oudste gebouw van de stad krijgt een nieuwe functie.

Het nieuwe Steen wordt een toeristisch onthaalcentrum waar bewoners en bezoekers terecht kunnen voor informatie, tickets, boekingen en exposities. De werken starten begin 2018 en het gebouw wordt in de loop van 2020 terug in gebruik genomen.

Waarom dit project?

Het Steen is nauw verbonden met de oorsprong van Antwerpen. Het is de laatste zichtbare getuige van de omwalde burcht die eeuwen het beeld van de stad bepaalde.

Het unieke gebouw krijgt nu een echte toegankelijke invulling als toeristisch onthaalcentrum. Zo krijgt het opnieuw een centrale plaats in het historisch centrum van de stad.

Geschiedenis

Het Steen is het oudste gebouw van Antwerpen en een iconische trekpleister voor bewoners en bezoekers. Het ligt aan de Schelde ter hoogte van het vroegere schiereiland de Werf. In de 9de eeuw verscheen op de Werf een eerste nederzetting met aarden omwalling. Zo ontstond een burcht. Rond de eeuwwisseling tussen de 12de en 13de eeuw bouwde men hier een stenen burchtmuur en het Steen, een van de drie poortgebouwen van de burcht. Het Steen werd grondig verbouwd onder Karel V, in het begin van de 16de eeuw. Dat zie je nu nog aan het kleurverschil in de gevel. 

Tot 1823 werd Het Steen gebruikt als gevangenis. Nadat Het Steen kort dienst had gedaan als woning, houtzagerij en visopslagplaats, opende het in 1862 zijn deuren als museum. Eerst als Museum van Oudheden en van 1952 tot 2008 als Nationaal Scheepvaartmuseum. Van 2012 tot aan de restauratie organiseerde jeugdtheater Het Paleis er voorstellingen en workshops voor kinderen.

Het Steen in de toekomst NoArchitecten
In dit simulatiebeeld is te zien waar de nieuwe toren gebouwd zal worden.

 

Wat gebeurt er?

Het onthaal van Het Steen krijgt niet alleen een infozone waar bezoekers terecht kunnen voor informatie, tickets, boekingen en exposities. Het bevat ook een stadswinkel en een rustruimte met zicht op de Schelde. Een belevingsparcours vertelt bezoekers en bewoners meer over de geschiedenis en de identiteit van de stad en het gebouw zelf.

Dankzij een nieuw ponton ter hoogte van Het Steen kunnen zee- en riviercruises aanmeren in het hart van het historisch centrum. Hierbij wordt Het Steen ook ingezet als cruiseterminal. Passagiers die aankomen kunnen dan onmiddellijk geïnformeerd starten aan een kennismaking met de stad.

Voor het ontwerp vertrokken de architecten vanuit de bouwgeschiedenis van Het Steen. Het Steen als vrijstaand gebouw, zoals het in 1890 was, vormt de basis. De aanbouw uit de jaren ’50 wordt vervangen door een nieuwe constructie met toren en dakterras. Wie de toren beklimt, kan genieten van een nieuw en verrassend uitzicht over Schelde, stad en haven.

In het ontwerp is ook de nodige aandacht voor duurzaamheid. De gebruikte energie is hoofdzakelijk hernieuwbaar.

Nieuwbouwtoren aan Het Steen NoAarchitecten
De nieuwe toren zal aansluiten op het Noorderterras.

 

Wie werkt eraan mee?

De architecten van noAarchitecten ontwierpen de nieuwe plannen voor Het Steen.  Een team van Opera Amsterdam en Studio Louter verzorgt de scenografie en inrichting van het gebouw.

Aannemer THV Democo nv - Renotec nv voert de werken uit.

 

 

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer