Park Harmonie

LAND Landschapsarchitecten

Het vernieuwde Harmoniepark is een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners en bezoekers

Het 19e eeuwse Harmoniepark in het district Antwerpen is een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners en bezoekers. Het park is opgeknapt en het monument ter ere van Peter Benoit gerestaureerd. Tot slot wordt zaal Harmonie onder handen genomen.

Het Harmoniepark is een omsloten park van 1.8 hectare gelegen in een woonwijk met 19de-eeuwse herenwoningen waartussen flatgebouwen, een ziekenhuis en het provinciegebouw te vinden zijn. De zaal “Harmonie” was jarenlang een ruimte waar allerhande concerten werden gegeven. In het najaar van 2017 starten de renovatiewerken en krijgt het gebouw een nieuwe functie als districtshuis voor Antwerpen.

In mei 2017 werd de gerestaureerde art-deco-fontein voor Peter Benoit, die ook in het park ligt, opnieuw in gebruik genomen. Het gebouw, met bijhorende orangerie, is opgenomen in de lijst van erfgoed en de fontein is als monument beschermd.

Waarom dit project?

  • Open groen komt op de voorgrond en er is voldoende speelruimte voor kinderen
  • Het park is gemakkelijk toegankelijk via twee nieuwe ingangen
  • Het fonteinmonument is in ere hesteld.
  • Het historische gebouw heeft nood aan een grondige restauratie. Na de werken krijgt het een nieuwe functie als districtshuis van Antwerpen.

Wat gebeurt er?

Opknapbeurt park

Het historisch landschapspark is recent helemaal vernieuwd. De glooiende centrale ruimte, slingerende wandelpaden en het prachtig bomenbestand zijn gebruikt om het park terug in haar sierlijkheid te herstellen.

Harmoniepark LAND Landschapsarchitecten
Nieuwe banken en vernieuwde paden sieren het Harmoniepark

 

Een open grasveld voor zaal Harmonie versterkt de link tussen het park en het gebouw. Twee nieuwe doorgangen zorgen voor een betere aansluiting met de buurt en het aangrenzende Albertpark.

Kinderen kunnen naar hartelust spelen in drie nieuwe speelzones en de grote gebogen zitbanken vormen de ideale plek om te ontspannen. 

Dankzij de heraanleg worden de originele kwaliteiten terug naar boven gebracht.  Het harmoniepark is nu een drukbezocht buurtpark: een ontmoetingsplaats voor een mix van jong en oud die geniet van deze oase van rust in de drukke binnenstad.

Restauratie Peter Benoitmonument

Antwerpse architect Henry van de Velde ontwierp een art-decofontein ter ere van Peter Benoit. De fontein stond oorspronkelijk op de Frankrijklei voor het Operagebouw, maar verhuisde in 1951 naar de zuidelijke hoek van het Harmoniepark. In 1997 werd het geklasseerd als monument.

Eind mei 2017 werd het vernieuwde monument opnieuw in werking gesteld. Na ruim 30 jaar leegstand stroomt er nu opnieuw water uit de natuurstenen harp in het midden van het monument.

Peter Benoitmonument Jonathan Ramael
Dankzij de restauratie stroomt er opnieuw water uit de harp van het monument.

 

Peter Benoit (1834-1901) was een van de meest toonaangevende Vlaamse muzikanten. Hij werd voor de muziek wat Conscience voor de literatuur betekende, de man die zijn volk leerde zingen.

Zaal Harmonie als districtshuis

Na de werken aan het Harmoniepark en het Peter Benoit-monument is zaal Harmonie aan de beurt. De restauratiewerkzaamheden die het gebouw terug in zijn oude glorie herstellen, zullen 2 jaar duren en zijn gestart in het najaar van 2017. In het najaar van 2019 wordt het ingericht en verhuizen de stadsdiensten ernaartoe, en in het voorjaar van 2020 wordt zaal Harmonie als districtshuis in gebruik genomen.

Wie werkt eraan mee?

De stad Antwerpen heeft via een open oproep een architect gezocht voor de renovatie van de zaal Harmonie en het bijhorende park. Atelier Kempe Thill is hier toen als winnaar uit de bus gekomen en zij hebben Land Landschapsarchitecten onder de arm genomen voor de opmaak van het parkontwerp. Atelier Ruimtelijk Advies stond in voor het technische luik en de opvolging van de werken. 
Voor de restauratie van het fonteinmonument werkte Atelier Kempe Thill samen met RE-ST architecten bvba.

District Antwerpen heeft de heraanleg van het park mee gefinancierd. 

 

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer