Handelsbeurs

Historisch erfgoed terug open voor het grote publiek

De Handelsbeurs in het centrum van de stad was jarenlang een publieke ontmoetingsplek, bekend om haar monumentale doorsteek tussen de Lange Nieuwstraat en de Meir. Tijdens de 16de eeuw in volle glorietijd was het gebouw de moeder van alle beurzen. Ze brandde 2 keer volledig af en werd elke keer terug heropgebouwd. Om veiligheidsredenen werd het historische gebouw eind jaren 90 gesloten. Ook de aanpalende gebouwen in de Lange Nieuwstraat 20-22-24 kwamen leeg te staan toen de dienst Bevolking er verhuisde. De stad besloot de gebouwen aan de Lange Nieuwstraat te verkopen en koppelde daaraan de restauratie en herbestemming van de Handels- en Schippersbeurs.

Waarom dit project?

De stad Antwerpen wou de Handels- en Schippersbeurs na een grondige renovatie nieuw leven inblazen. De monumentale gebouwen werden eind jaren 90 gesloten om veiligheidsredenen en stonden jaren leeg. De stad beschikte zelf niet over de nodige financiële middelen en daarom werden de panden op de markt aangeboden. Dankzij Handelsbeurs Antwerpen nv met publieke en private aandeelhouders is het financieel haalbaar om het historische erfgoed terug te renoveren en opnieuw in te vullen met publieke functies.

Wat gebeurt er?

De Handels- en Schippersbeurs worden momenteel gerenoveerd en zullen, net zoals in het verleden, terug hun publieke functie bekleden. Verder voorziet het project in de Lange Nieuwstraat 20-22-24 een vijfsterrenhotel. Na renovatie wordt de Handelsbeurs op het gelijkvloers een publieke doorgangs- en ontmoetingsruimte waar evenementen in een uniek kader georganiseerd kunnen worden en krijgt ze op haar verdiepingen plaats voor vergader- en seminarieruimten. De Schippersbeurs wordt een restaurant met overdekt terras in de Handelsbeurs.

Onder de Handelsbeurs en het hotel is een nieuwbouwparking voor ongeveer 284 auto’s en 127 fietsen gerealiseerd, te bereiken via de in- en uitrit aan de Sint-Katelijnevest 55.

In 2016 startten, na archeologisch onderzoek, de renovatiewerken. Het einde van de werken  wordt verwacht in het najaar van 2019. De waardevolle gebouwen zijn dan opnieuw toegankelijk voor het grote publiek. Het geplande 5-sterrenhotel met 139 kamers opent haar deuren in het voorjaar van 2020.

Wie werkt eraan mee?

Het project wordt gerealiseerd door de nv Handelsbeurs Antwerpen (voordien Mopro Invest III nv). De nv Handelsbeurs Antwerpen heeft zowel publieke als private aandeelhouders. PMV en AG VESPA zijn de publieke partners. De private partners zijn De Sax bvba, Diepensteyn nv en Denys Global nv. KBC besloot om dit project mee te financieren en maakt dit met de bovenstaande Vlaamse publieke en private partners mogelijk.

Architectenbureau ELD Partnership en aannemer Denys werkten intensief samen onder vakkundige leiding van Orientes als gedelegeerd bouwheer.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer