Fietsnetwerk

Bollend naar, rond en in de stad

Antwerpen wil, nog meer dan nu, een fietsstad worden. Er is al veel infrastructuur voor fietsers, zowel in de stad als errond en vanuit de randgemeenten naar Antwerpen. Het fietsnet wordt nog beter wanneer we ‘missing links’ wegwerken, routes uitbreiden, bestaande fietspaden verbeteren en nieuwe paden aanleggen.

Wie fietst in de stad, heeft in de eerste plaats een veilige route nodig. Met degelijke fietspaden, veilige oversteekpunten en vlotte aansluitingen. Antwerpen werkt aan een fietsnetwerk dat fietsen leuk en aantrekkelijk maakt voor iedereen die in de stad of in de buurt van de stad moet zijn.

Waarom dit project?

De (elektrische) fiets is vaak het snelste en het meest wendbare vervoermiddel in de stad. Fietsen is trouwens ook een prima link tussen andere vervoersmiddelen: bijvoorbeeld van het station naar het werk of van de auto naar de tramhalte. De stad verbetert daarom de bestaande grote fietsroutes, vult ze aan met nieuwe fietspaden en werkt ‘missing links’ weg.

‘Missing links’ zijn plekken op grote fietsroutes die niet voldoende of zelfs helemaal niet veilig zijn ingericht. Gevaarlijke kruispunten bijvoorbeeld, oversteekplaatsen die niet duidelijk zijn aangegeven, of straten met veel fietsverkeer waar autobestuurders weinig rekening houden met fietsers.

Wat gebeurt er?

Het Antwerpse fietsnetwerk wordt gebruikt op verschillende manieren: om binnen de stad van de ene plek naar de andere te gaan, om rond de stad te fietsen of om van buiten de stad naar Antwerpen te komen.

Naar de stad

Fietsostrades en grote fietsroutes verbinden de stad met de randgemeenten en verder. Waar er stukken ontbreken, worden die snel aangelegd, zoals het stuk tussen de Groenendaallaan en de Manchesterlaan op de fietsostrade naar Essen.

Op de fietsostrade naar Mechelen zorgt een fietsbrug ter hoogte van het station van Berchem dat fietsers tussen de Posthofbrug en het fietsparkeergebouw aan het station het drukke kruispunt met de Singel niet hoeven te nemen. Ook aan de andere kant van het spoor bekijkt de stad of een nieuwe fietsbrug de geplande fietsostrade naar Lier kan doortrekken tot aan het station.

Rond de stad

Twee belangrijke fietsassen rond de stad zijn het Singelfietspad en het Ringfietspad.

Een groot deel van het Singelfietspad ten zuiden van de Stenenbrug is al vernieuwd. Het noordelijke deel wordt heraangelegd samen met de IJzerlaan, de Slachthuislaan, de Noordersingel en de Turnhoutsepoort. Op het zuidelijke deel verbetert de stad een aantal drukke kruispunten. Vaak zijn dit belangrijke poorten naar de stad waar elke dag veel mensen passeren. De verkeerssituatie wordt hier verbeterd zodat ze voor alle gebruikers veiliger, comfortabeler en overzichtelijker worden.

De stad bekijkt op welke punten het Ringfietspad nog verbeterd kan worden en waar de route korter kan. Aan de Stenenbrug en de Grotesteenweg zou het bijvoorbeeld efficiënter zijn om fietsers door een tunnel onder de weg door te laten rijden. Zo vermijden ze ook drukke kruispunten.

Een derde route is de districtenroute. Die is twintig kilometer lang en verbindt de Antwerpse districten buiten de Ring met elkaar. Op deze route liggen er een aantal fietsstraten, waaronder de Ruimtevaartlaan in Deurne.

In de stad

Als laatste etappe naar de stad is een goede verbinding nodig vanop de grote assen tot in het centrum van de stad. Zo komen de fietsostrades vanuit Essen, Herentals en langs de A12 samen aan de nieuwe fietsbrug aan de IJzerlaan. Van daaruit zullen fietsers via een aaneenschakelijk van fietsstraten dieper de stad in kunnen: vanuit de Samberstraat via de Lange Dijkstraat naar de Gemeentestraat aan de Rooseveltplaats. De parallelle as ten noorden van de Turnhoutsebaan brengt fietsers veilig en vlot vanop het Singelfietspad naar het centrum van de stad.

Wie werkt eraan mee?

De komende drie jaar worden de belangrijkste projecten op deze grote fietsroutes uitgevoerd. De stad werkt daarvoor samen met de districten, de Provincie Antwerpen, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM).

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer