Fierensblokken

2022
Opening

De vernieuwde Fierensblokken worden geopend en in gebruik genomen.

Begin 2019
Start werken

Nadat OVAM in 2018 de bodem heeft gesaneerd, zijn de ontmantelingswerken gestart, zoals het strippen van niet-waardevolle afwerkingslagen en het verwijderen van oude installaties in het gebouw. Daarbij blijven alle waardevolle architecturale kenmerken behouden.

Augustus 2018
Start bodemsaneringswerken

OVAM start met de bodemsaneringswerken. Op de site was van 1839 tot 1895 een gasfabriek gevestigd. Bij de productie van het gas, dat werd gewonnen uit steenkool, kwamen schadelijke afvalstoffen zoals teer en cyanide vrij. De verontreiniging zit in de grond en in het grondwater. Omwille van die verontreiniging is een sanering van het terrein nodig. OVAM saneert tot aan concentraties in de grond en het grondwater waarbij er geen risico’s meer zijn voor de volksgezondheid en het milieu. Eind 2018 zijn de werken afgerond.

September 2016
Wedstrijdontwerp

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten worden aangesteld als architecten en stellen hun wedstrijdontwerp voor.

undefined

December 2015 - maart 2018
Plein Publiek als tijdelijke invulling

Plein Publiek neemt z’n intrek in de Fierensblokken met een restaurant, café, ruimte voor kunstenaars en start-ups en evenementenruimte.

undefined

© Robin De Raedt

Oktober 2015
Overeenkomst met Woonhaven

AG VESPA ondertekent een overeenkomst met de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven voor de aankoop van de leegstaande Fierensblokken.

1938 - 1939
Bouw

Het sociale woningcomplex wordt gebouwd naar een ontwerp van architect Gustaaf Fierens.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer