Falcon

RAPP + RAPP

Een verleidelijk stukje Antwerpen

Falcon, een bouwblok in het Schipperskwartier is in volle ontwikkeling. Nieuwe woningen, handelsruimten, kantoren, een kinderdagverblijf, een buurtcentrum en vier groene binnenhoven maken van de wijk een verleidelijk stukje Antwerpen.

Waarom dit project?

Het bouwblok Falcon is gelegen in het Schipperskwartier tussen de bruisende binnenstad en het Eilandje. Voorheen was de wijk vooral bekend om haar prostitutie. De stad investeert al enkele jaren om de wijk opnieuw aantrekkelijk te maken als woon-, werk- en investeringsgebied. Het bouwblok Falcon past in die aanpak.

Wat gebeurt er?

SD Worx en de stad beschikten samen over 90% van de eigendommen binnen het projectgebied. Samen gingen ze de uitdaging aan om de invulling van het bouwblok Falcon opnieuw af te stemmen op de noden van de wijk. Daarom keurde de Vlaamse regering in 2007 een Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) goed voor het Falconplein-Zeemanshuis. Het plan omvat 2 multifunctionele gebouwen (een C- en een L-vormig blok) in het binnengebied waarmee 4 publieke tuinen gecreëerd worden. Daarnaast worden de randen op de hoek van Generaal Belliardstraat en Falconrui voorzien van bebouwing, op maat van de wijk. Het programma voorziet woningen, kantoren, groen en ondergrondse parkeerruimte.

AG VESPA - Bart Gosselin

Site na afbraak Zeemanshuis 

SD Worx heeft haar ontwikkelrechten en –plichten overgedragen aan ontwikkelaar CIP.Vandaag zijn de eerste puzzelstukken gelegd waardoor  de eerste verwezenlijkingen reeds zichtbaar zijn in het straatbeeld. Het C-blok is intussen bewoond en het L-blok wordt momenteel gebouwd. Ook de binnenhoven zijn intussen deels aangelegd.

CIP

Toekomstbeeld 4 binnenhoven


Wie werkt eraan mee?

AG VESPA coördineert de gebiedsontwikkeling van het bouwblok, legt het openbaar domein aan en realiseert één binnenhof. SD Worx heeft haar ontwikkelrechten en –plichten overgedragen aan ontwikkelaar CIP. CIP realiseert het L-blok, C-blok, de randbebouwing en legt drie binnenhoven aan. Het ontwerpteam voor het L-blok en de randbebouwing bestaat uit Caruso St John Architects, Rapp+Rapp bv, Bovenbouw Architectuur bvba, Ono Multiprofessionele Architectenvennootschap bvba en Landinzicht. Rapp+Rapp ontwierp het C-blok.

 

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer