Renovatiecoaching

Stad Antwerpen

Eenvoudiger appartementsgebouwen renoveren

De stad is partner in het Europese Interreg-NWE project ACE-Retrofitting. Met dit project wil Antwerpen de juridische, sociale en financiële knelpunten wegwerken die het renoveren van appartementsgebouwen vertraagt.

Waarom dit project?

Antwerpen telt meer dan 600 appartementsgebouwen die groter zijn dan 20 appartementen en die meer dan 20 jaar oud zijn. Daarnaast telt de stad nog een veel groter aantal kleiner appartementsgebouwen.

Het is een absolute noodzaak om deze appartementsgebouwen energetisch aan te passen aan de moderne isolatie- en energie-eisen. Tegelijkertijd is dat ook een grote uitdaging, zowel voor de stad Antwerpen als voor de eigenaars en Verenigingen van Mede-Eigenaren (VME’s) van die gebouwen als voor de bouwsector. Dankzij het ACE-Retrofitting project kan er voor de uitdagingen naar oplossingen gezocht worden.

Wat gebeurt er?

Nieuwe services uitbouwen

Het doel van de mensen achter het ACE-Retrofitting project is om:

  • een toolkit uit te bouwen waarmee appartementseigenaren, raden van mede-eigenaars en syndici aan de slag kunnen om de knelpunten die bij een energierenovatie van hun appartementsgebouw komen kijken te overwinnen,
  • een operationeel kader uit te werken dat bouwprofessionals zal ondersteunen in hun expertrol voor de energierenovatie van appartementsgebouwen,
  • matchmaker te spelen tussen VME’s die een energierenovatie willen uitvoeren en de bouwprofessionals die zich specialiseren in flatgebouwen. Dat gebeurt in Antwerpen via Samenklimaatactief.be.

Meer informatie over het Europese project vindt u op deze Engelstalige website.

Renovatiecoaching in het EcoHuis

De stad Antwerpen biedt al enkele jaren gratis coaching aan via het EcoHuis. VME's van appartementsgebouwen die een ambitieuze energierenovatie willen realiseren, kunnen hier terecht. Via het Interreg-NWE project ACE-Retrofitting wordt deze coaching verder uitgebreid zodat zowel de VME’s als de bouwsector beter voorbereid aan de energierenovatie van appartementsgebouwen kan beginnen.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer