Eilandje

Patrick Henderyckx

Van havenbuurt naar een nieuwe wijk aan het water

Het Eilandje in het noorden van de stad is een stadsdeel van 172 hectare in volle ontwikkeling. De voormalige havenbuurt wordt omringd door water en bestaat uit drie deelwijken: de Oude Dokken, de Cadixwijk en de Montevideowijk. Momenteel wordt ook de tweede fase van het Eilandje herontwikkeld: de innovatieve stadshaven.

Waarom dit project?

Voor de uitbreiding van de haven in de 20ste eeuw was het Eilandje een plek van kades, dokken en pakhuizen. Een plaats waar laden en lossen een dagelijks gebeuren was. Vandaag ligt dit oude havengebied in het noorden van de stad tussen de historische binnenstad en het moderne havengebied. Het Eilandje krijgt een tweede leven als stadswijk op de grens van het oude stadscentrum en de 19de-eeuwse gordel.

Wat gebeurt er?

Het Eilandje bestaat uit drie deelwijken: de Oude Dokken staan zowat helemaal op punt, de Cadixwijk wordt een duurzame woonwijk en de Montevideowijk wordt dé culturele trekpleister. De drie deelwijken worden met elkaar verbonden door de Londen-Amsterdamstraat, een groene stadsboulevard met een nieuwe trambaan als vlotte verbinding tussen de binnen- en buitenstad.

Momenteel is AG VESPA ook bezig met de herontwikkeling van de tweede fase van het Eilandje: de innovatieve stadshaven. Dat gebied omvat Asiadok-Oostkaai (tussen Noorderlaan en Asiadok), het Kempeneiland (tussen Asiadok en Kempisch dok), het Mexico-eiland (tussen Houtdok en Straatsburgdok) en Steenborgerweert, aan de andere kant van de Noorderlaan (tussen IJzerlaan, Noorderlaan en het Albertkanaal, tot aan de noordelijke kop van het Lobroekdok).

Overzicht herontwikkeling Eilandje AG VESPA
Overzicht herontwikkeling Eilandje

De oorspronkelijke eigenheid en historische uitstraling van het Eilandje blijven het hart vormen van de wijk. De typische kasseien van de vroegere kades, die zoveel goederen hebben zien passeren, worden gerecycleerd en opnieuw gebruikt in het openbaar domein. Zo vinden ze een nieuwe plek die past bij de moderne gebruikers die het Eilandje herontdekken.

Ook de oude pakhuizen krijgen nieuwe functies. Het Felixpakhuis geeft vandaag onderdak aan het verzamelde stadsarchief en is bovendien een bekende eet- en eventlocatie. Het MAS, een reeks van zes woontorens en het imposante Havenhuis zijn nieuwe toevoegingen aan de skyline.

Zicht op het Willemdok en het MAS Tom Cornille
Zicht op het Willemdok en het MAS

Een culturele as van zuid naar noord verbindt het Eilandje met het stadscentrum via het MAS en het Red Star Line Museum. Bezoekers van die musea ontdekken meteen ook de levendige nieuwe stadswijk. Via de culturele as ontstaat een dynamiek die het oude havengebied sterker verbindt met de binnenstad. Even verderop kan u heerlijk uitwaaien op de Belvédère in het vernieuwde Droogdokkenpark ten noorden van de Montevideowijk.

Wie werkt eraan mee?

AG VESPA coördineert de ontwikkeling van het Eilandje en legt samen met de stad het openbaar domein aan.

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer