Districtshuis Merksem

Lucid

Het districtshuis van Merksem krijgt een grondige restauratie.

Het districtshuis van Merksem ondergaat een noodzakelijke restauratie. Dit gebeurt met respect voor de historische elementen van het beschermde monument.

Het districtshuis van Merksem, gelegen op het Jozef Nolfplein, werd gebouwd in 1968. Het is het resultaat van een architectuurwedstrijd die gewonnen werd door de Antwerpse architecten Victor Golré en Jozef Frissen. Het districtshuis is gebouwd ter vervanging van het oude gemeentehuis van Merksem dat vernield werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het hele ontwerp is afgestemd op de omgeving en de nabijgelegen 17de-eeuwse Sint-Bartholomeuskerk. Interieurarchitect Jan Van Puyenvelde ontwierp een totaalconcept voor het interieur. Dit historische interieur met opvallende houten en perkamenten wandbekleding en designmeubilair uit de jaren 60 werd vrijwel volledig bewaard. Daarom is het gebouw sinds 2011 beschermd als monument. Begin april 2018 starten de restauratiewerken aan het gebouw. Deze zullen een jaar in beslag nemen. Herstellingen aan de daken werden reeds uitgevoerd.

 

districtshuis Merksem Lucid
Het districtshuis van Merksem

Districtshuis Merksem - © Ludic

Waarom dit project?

De districtshuizen zijn belangrijk voor een goede dienstverlening naar de bewoners. Daarom investeert de stad in renovatie- en verbeteringswerken.

Door het waardevol historisch patrimonium goed te bewaren en te onderhouden, kunnen toekomstige generaties er ook van genieten.

Wat gebeurt er?

  • De gevel en het aluminium van het originele schrijnwerk worden hersteld en gereinigd. Dubbel glas vervangt de oude ruiten zodat er een betere thermische isolatie is. Door een nieuwe afwatering aan de terrassen zal stilstaand water er geen schade meer kunnen veroorzaken. Oude goten en aflopen worden vernieuwd en er komt een duivenwering op het dak. In het voorjaar van 2019 zullen deze werken afgerond zijn.
  • Gelijktijdig met de werken aan de buitenzijde krijgen de loketten een opfrisbeurt. Vanaf mei 2018 zijn de loketten tijdelijk terug te vinden aan de officiële inkom. Burgers kunnen er steeds terecht gedurende de werken.
  • Daarna is het de beurt aan de waardevolle interieurinrichting van inkomhal, trouwzaal, raadzaal, collegezaal en vergaderzalen. In 2018-2019 worden deze ruimtes waar nodig hersteld en nadien aangekleed met het originele meubilair volgens de originele opstelling.
Het districtshuis is ontworpen door architecten Victor Golré en Jozef Frissen. | Lucid

Districtshuis Merksem - © Ludic

 

Wie werkt er aan mee?

De stad Antwerpen stelde Pat Heylen Architectenbureau, in samenwerking met Architecten Beeck & Hermans, aan voor de opmaak van het restauratiedossier voor zowel het exterieur als het interieur van het districtshuis.

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer