Districtshuis Hoboken

Frederik Beyens

Kasteel Sorghvliedt krijgt een nieuwe kleur

De buitenzijde van het kasteel in park Sorghvliedt, het huidig districtshuis van Hoboken, ondergaat de komende maanden een grondige restauratie. Tegen de zomer van 2019 zijn de werken afgerond en zal het districtshuis er helemaal anders uitzien, want de gevels krijgen opnieuw een witte in plaats van een rode kleur.

Vanaf de 16de eeuw was Hoboken, net als andere (deel)gemeenten rond Antwerpen, de ideale plaats voor het oprichten van zomerresidenties voor rijke handelaars die in Antwerpen verbleven. Sorghvliedt is één van deze buitenplaatsen. Het huidige kasteel in classicistische rococostijl stamt uit de periode 1745-1750 en werd gebouwd op de grondvesten en kelders van een dergelijk 16de -eeuws hof van plaisantie. Het kasteel, de koetshuizen en de toegangspoort met brug zijn het ontwerp van Jan Pieter van Baurscheit de Jonge, die ook het koninklijk paleis en het Osterietthuis op de Antwerpse Meir en het stadhuis van Lier tekende. De oranjerie en het tuinpaviljoen, de belvedère, zijn 19de-eeuws. In 1937 kocht het gemeentebestuur van Hoboken Sorghvliedt aan.

In 2016 werd het buitenschrijnwerk van het kasteel gerestaureerd. Vorig jaar was de belvedère aan de beurt. Daarbij werd steeds zoveel mogelijk rekening gehouden met de authenticiteit van het geheel.

 

Marneflaan 3, 2660 Hoboken

Waarom dit project?

De districtshuizen zijn belangrijk voor een goede dienstverlening naar de bewoners. Daarom investeert de stad in renovatie- en verbeteringswerken.

Door het waardevol historisch patrimonium goed te bewaren en te onderhouden kunnen toekomstige generaties er ook van genieten. 

Wat gebeurt er?

De huidige cementbepleistering is sterk verweerd. De waterhuishouding van de muren is bovendien niet optimaal. Daarom wordt deze cementbepleistering vervangen door een dunne kalkbepleistering die een lichte kleur krijgt. Op die manier krijgt het kasteel zijn oorspronkelijke kleur terug: de 18de-eeuwse uitvoering had een kalkbepleistering die mogelijk bouwsporen moest verbergen.

Naast de pleisterwerken staat de restauratie van de natuursteen en smeedijzeren elementen op het programma. 

Tot slot worden de natuurleien van het dak en de dakgoten nagekeken en hersteld waar nodig.

Wie werkt eraan mee?

Ontwerp- en studiebureau Pluspunt Architectuur bvba volgt het restauratiedossier op. 

Aannemer PIT Antwerpen NV voert de werken uit.

 

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer