Districtshuis Borgerhout

Victoriano Moreno
Najaar 2018
Nieuwe verlichting voor het Moorkensplein in Borgerhout

De lantaarns van het districtshuis in Borgerhout zijn gerestaureerd. Dit past binnen de algemene restauratiewerken van het districtshuis, de heraanleg van het Moorkensplein en het lichtplan van de stad Antwerpen.

Leuk weetje: tijdens de bouw van het districtshuis waren al gasleidingen voorzien. Een conflict tussen de gemeente Borgerhout en de Antwerpse Gasmaatschappij, zorgde ervoor dat er voor elektrisch licht gekozen werd. Hiermee was Borgerhout rond 1889 de eerste gemeente van het land met elektrische verlichting in de openbare ruimte.

Januari 2018
Opening gerenoveerd districtshuis

Begin 2018 verhuizen alle districts- en loketdiensten van Borgerhout naar het gerenoveerde gebouw.

Najaar 2017
Restauratie dak voor het districtshuis

Na de zomer starten de restauratiewerken aan de leien buitendaken en dakkapellen.  De laatste stap in de volledige renovatie.

Maart 2017
Meerjarige subsidieovereenkomst

Op 3 maart 2017 werd de meerjarige subsidieovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en het Antwerpse stadsbestuur voor de restauratie van de Antwerpse districtshuizen ondertekend.

Voor de  restauratie van de districtshuizen van Borgerhout, Ekeren, Merksem, Hoboken, Wilrijk en het toekomstige districtshuis van Antwerpen (zaal Harmonie) wordt in totaal ca. 12,3 miljoen uitgetrokken. Bijna 6,4 miljoen euro van dat budget is afkomstig van Vlaanderen dat voor dit project een erfgoedpremie toekent.

Oktober 2016
Beheersplan districtshuis Borgerhout

Voor het oude gemeentehuis van Borgerhout werd een beheersplan opgesteld.  Hierin staan de visie en doelstellingen, werkzaamheden en opvolgingsmethoden om het beschermde monument en de erfgoedwaarde ervan in de toekomst veilig te stellen. Door het beheersplan goed te keuren geeft het agentschap Onroerend Erfgoed toelating voor alle restauratie- en onderhoudswerken die gepland zijn de komende jaren. 

April 2016
Start renovatie oud gemeentehuis

In april 2016 is de renovatie van het voormalige gemeentehuis gestart.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer