Districtshuis Borgerhout

Victoriano Moreno

Alle diensten van het district onder één dak

Het oude gemeentehuis, opgericht tussen 1886-1889 is van de hand van architecten Leonard en Henri Blomme. Het is een prachtig voorbeeld van neo-Vlaamse Renaissance en kreeg in 1974 als eerste gebouw in Borgerhout de titel ‘beschermd monument’.
In 2016 zijn de herinrichtings- en restauratiewerken aan het gebouw van start gegaan. Begin 2018 zijn alle diensten van het district naar het historische pand verhuisd en zijn ze dus onder één dak terug te vinden. Zo neemt het oude gemeentehuis van Borgerhout opnieuw zijn originele functie in.

Frederik Beyens
De loketten bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping.

Nieuwe loketbalies - © Victoriano Moreno

Waarom dit project?

De districtshuizen zijn belangrijk voor een goede dienstverlening naar de bewoners. Daarom investeert de stad in renovatie- en verbeteringswerken.

Door het waardevol historisch patrimonium goed te bewaren en te onderhouden kunnen toekomstige generaties er ook van genieten.

Wat gebeurt er?

  • De stadsloketten verhuizen naar de gelijkvloerse verdieping van het historische pand. Daar kunnen bewoners terecht voor de administratieve dienstverlening. De open, transparante ruimte zorgt ervoor dat bezoekers een goed overzicht van de loketten krijgen.
  • Aan de oostzijde van het gebouw komt een nieuwe ingang zodat het gebouw toegankelijk is voor alle gebruikers. 
  • De districtswerking, zoals onder andere de seniorenconsulent, sportantenne, cultuurantenne en het klantenteam zijn terug te vinden op de eerste verdieping, het Schoon Verdiep.
  • De districtschepenen en -voorzitter krijgen een plek op de tweede verdieping, het Ceremonieel Verdiep.
  • Aan het goed bewaarde, historische deel van het gebouw verandert er weinig. Er komt wel een monumentale trap van de gelijkvloerse verdieping naar het Schoon Verdiep.
  • De leien buitendaken en dakkapellen worden eveneens gerestaureerd.
Frederik Beyens
Naast de loketten kunnen bewoners plaatsnemen in de wachtruimte.

Nieuwe wachtruimtes - © Victoriano Moreno

Wie werkt er aan mee?

Voor dit project ging stad Antwerpen in zee met architectenbureau Karuur architecten.

Disttricthuis Borgerhout - © Victoriano Moreno

 

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer