Districtshuis Antwerpen

Atelier Kempe Thill

Zaal Harmonie krijgt nieuwe functie als districtshuis van Antwerpen

In november 2017 starten de grondige restauratie- en aanpassingswerken aan zaal Harmonie in het Harmoniepark. Vanaf 2020 krijgt het historische gebouw een nieuwe functie als districtshuis van Antwerpen.

 

Het neoclassicistische gebouw was oorspronkelijk een zomerlokaal van de Koninklijke Maatschappij der Harmonie. Deze vereniging van muziekliefhebbers kocht in 1844 de gronden langs de steenwegen naar Berchem en Wilrijk aan om er een concertgebouw op te richten. Ze organiseerde een architectuurwedstrijd waarvoor architect Pieter Dens het winnende concept indiende. Het nieuwe gebouw met oranjerie werd in juli 1846 feestelijk ingehuldigd.

Archiefbeeld van zaal Harmonie Felixarchief
Archiefbeeld van zaal Harmonie

Archiefbeeld van Zaal Harmonie - © Stad Antwerpen
 

In 1923 kocht de stad Antwerpen de site aan en veranderde ze de tuin in een publiek stadspark. Gedurende tientallen jaren behield de zaal zijn functie als concert- en evenementenzaal.

Waarom dit project?

Het 170 jaar oude gebouw Harmonie is dringend aan restauratie toe. Het monument wordt gerestaureerd naar het ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill. Het nieuwe ontwerp respecteert het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw. Zaal Harmonie krijgt opnieuw de uitstraling van weleer. Vanaf 2020 krijgt de Harmonie immers een nieuwe functie als districtshuis van Antwerpen.

toekomstbeeld zaal Harmonie Atelier Kempe Thill
Toekomstbeeld van zaal Harmonie als districtshuis van Antwerpen

Toekomstbeeld van Zaal Harmonie als Districtshuis Antwerpen - © Atelier Kempe Thill

 

Wat gebeurt er? 

Het pleisterwerk van interieur en gevels wordt hersteld en waar nodig gereconstrueerd. De bestaande gevels krijgen opnieuw monumentaal houten schrijnwerk en de daken de originele dakbedekking. Ook de oranjerie en conciërgewoning worden gerestaureerd.

Oranjerie in park Harmonie Atelier Kempe Thill
Ook de Oranjerie wordt gerestaureerd en zal deel uitmaken van het toekomstige districtshuis van Antwerpen.

Toekomstbeeld van Zaal Harmonie als Districtshuis Antwerpen - © Atelier Kempe Thill
 

Behalve een vakkundige integrale restauratie van de Harmonie, oranjerie en conciërgewoning, worden deze gebouwen ook uitgerust met alle nodige technieken om een hedendaagse en toekomstgerichte dienstverlening mogelijk te maken.

Toekomstbeeld binnenzijde zaal Harmonie Atelier Kempe Thill
De stadloketten krijgen een plaats in het gerestaureerde gebouw.

Toekomstbeeld van Zaal Harmonie als Districtshuis Antwerpen - © Atelier Kempe Thill
 

De centrale ruimte van de grote zaal zal niet alleen dienst doen als loketzaal waar diverse diensten aangeboden worden aan de burger. Er zullen ook publieke evenementen kunnen plaatsvinden zoals een receptie, tentoonstelling, voorstelling of lezing. De overige administratieve functies (onder meer werkplekken en personeelsrefter) krijgen een plaats in de naastliggende ruimten. De vroegere conciërgewoning aan Mozartstraat 7 biedt ruimte voor de kantoren van de districtsschepenen en vergaderzalen. De oranjerie wordt geïntegreerd in de werking van zaal Harmonie als districtshuis van Antwerpen en zal herbestemd worden voor het houden van districtsraadzittingen en voor de mogelijkheid van gebruik als horeca.

Wie werkt eraan mee?

Architectenbureau Atelier Kempe Thill heeft het ontwerp uitgewerkt.

 

Beelden van Zaal Harmonie voor en tijdens restauratiewerken - © Kioni Papadopoulos

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer