Bouwkundig erfgoed Merksem

Lucid
7 mei 2019
50 bewoners namen deel aan het infomoment over bouwkundig erfgoed in Merksem

U woont in een inventarispand, maar wat betekent dit nu precies? Het district Merksem nodigt u van harte uit op een infoavond op dinsdag 7 mei 2019 in het districtshuis van Merksem, doorlopend van 19 tot 21 uur.

Lees meer
14 maart 2019
2019: Minister voor Onroerend Erfgoed beslist over vastgestelde inventaris

De minister bevoegd voor Onroerend Erfgoed tekende het ministerieel besluit tot vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen. Het bouwkundig erfgoed van Merksem is hier mee in opgenomen.
 

Voorjaar 2018
2018: Inventarisatie is voltooid

De inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in Merksem is afgerond. De resultaten zijn terug te vinden op de inventaris Onroerend Erfgoed

2017 - 2018
2017-2018: 100 nieuwe panden vervolledigen de inventaris

Bij de eerste inventarisatie lag de focus op de historische blikvangers zoals kerken, kastelen en hoeves. Daarnaast werden ook enkele recente voorbeelden van vooruitstrevende architectuur in kaart gebracht op basis van de kritieken in eigentijdse architectuurtijdschriften.

Merksem is echter nog rijk aan tal van andere architecturale stromingen. De conventionele burgerlijke architectuur uit de Belle Epoque en het interbellum die het straatbeeld in grote delen van Merksem domineert, bleef onderbelicht. Daarmee bedoelen we de fraaie burgerhuizen met verzorgde gevels in ornamentele art deco of art nouveau, in cottagestijl of in neotraditionele trant al dan niet met voortuin. Ook de kleine dorps- en arbeiderswoningen kwamen amper aan bod. Het zal dan ook niet verbazen dat tijdens deze herinventarisatiecampagne de focus op de woningbouw uit deze periode ligt. Maar ook de naoorlogse architectuur, met klinkende architectennamen zoals Hubert Semal, werd verder onderzocht en hiaten op het vlak van modernistische architectuur werden aangevuld. 

De uiteindelijke selectie werd bepaald door district Merksem en stad Antwerpen in samenwerking met agentschap Onroerend Erfgoed en met de Koninklijke Kring voor Heemkunde Merksem. Zelfstandige bouwhistorici voerden het onderzoek verder uit. 

 


 

Lees meer
1992
1992: eerste inventarisatie van de historische gebouwen van Merksem

In 1992 wordt het bouwkundig erfgoed een eerste keer ge├»nventariseerd. De focus lag op de historische blikvangers zoals kerken, kastelen en hoeves. 

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer