Bouwblok Jan Van Gent

De toegangspoort naar Nieuw Zuid

Het bouwblok in de Jan Van Gentstraat was sinds de leegstand van de voormalige discotheek Zillion al een tijd een doorn in het oog van de buurt. Op deze strategische plek in de stad komt The Residence, een project met 93 appartementen, een hotel, een supermarkt, kantoren, een ondergrondse parking en een nieuw servicestation. Aansluitend op de bouwwerken wordt ook het openbaar domein aangelegd. Zo ontstaat een nieuwe toegangspoort naar Nieuw Zuid.

Waarom dit project?

Het bouwblok Jan Van Gent  ligt op een strategische plek in de stad. Voorheen was de plaats vooral bekend om de Zillion, een voormalige discotheek. Daarnaast  omvatte het bouwblok ook een werkplaats, een tijdelijke openbare parking voor het justitiegebouw en een servicestation. Sinds de leegstand van de Zillion was de site al lang een doorn in het oog van de buurt. Het bouwblok was toe aan een herontwikkeling. Ook het openbaar domein errond dient in relatie te staan met de omgeving van Nieuw Zuid.

Wat gebeurt er?

In oktober 2012 keurde het college het masterplan Nieuw Zuid goed. Aangezien een ontwikkeling van  gronden in die nieuwe woonwijk in relatie met toekomstige omliggende projecten moet gebeuren, is in het opdrachtgebied voor het masterplan Nieuw Zuid ook het bouwblok Jan Van Gent mee opgenomen. Het masterplan maakte bovendien duidelijk dat het bouwblok, op zo een prominente plaats voor de stad, veel potentieel biedt als scharnier tussen de nieuwe woonwijk Nieuw Zuid, de Bolivarplaats, het justitiegebouw en de karaktervolle 19de-eeuwse wijk Zuid.

In 2014 is het RUP Nieuw Zuid goedgekeurd. Daarin worden ook de stedenbouwkundige voorschriften voor de herontwikkeling van het nieuwe bouwblok Jan Van Gent opgenomen

Om een kwaliteitsvolle totaalontwikkeling met een gemengd programma mogelijk te maken, zette AG VESPA een publiek-private samenwerking op met Today For Tomorrow. DMI Vastgoed participeert in het residentiële gedeelte.

Eind 2014 startten AG VESPA en Today For Tomorrow een ontwerpwedstrijd op. HUB architecten won de wedstrijd. Zij staan in voor het ontwerp en uitvoering van het stadsproject, met een gemengd en complex programma van wonen, een hotel, kantoren, een supermarkt, een ondergrondse parking en de integratie van een nieuw servicestation van Total. Daarnaast wordt extra publieke ruimte gecreëerd van bijna 10.000 m² als belangrijk sluitstuk tussen de Bolivarplaats en park Nieuw Zuid. AG VESPA neemt in de herontwikkeling een faciliterende rol op door grond in te brengen en door het project te begeleiden. 

Zicht vanuit Park Nieuw Zuid © Today For Tomorrow

In september 2016 is de bouwaanvraag voor het nieuwe bouwblok goedgekeurd op het college. Het bouwblok 'The Residence' omvat de voormalige Zillion, de tijdelijke parking aan het justitiegebouw en het tankstation Total. Het heeft een oppervlakte van 20.000 m² en krijgt een invulling met 96 appartementen, een hotel, een supermarkt, kantoren, een ondergrondse parking en een nieuw hedendaags servicestation. Eind 2016 zijn de eerste werken gestart. Eind 2019 - begin 2020 wordt de ontwikkeling opgeleverd. De werken voor de publieke ruimte zijn eind 2019 gestart en zullen voor de zomer van 2020 afgerond zijn.

Wie werkt eraan mee?

AG VESPA coördineert de gebiedsontwikkeling van het bouwblok en zette een publiek-private samenwerking op met Today For Tomorrow. DMI Vastgoed participeert in het residentiële gedeelte. Het ontwerp voor The Residence is van HUB architecten. Het openbaar domein wordt aangelegd naar een ontwerp van landschapsarchitect Bas Smets.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer