Restauratie belvedère

De belvedère in park Sorghvliedt is hersteld in zijn oorspronkelijke staat

Wie regelmatig in Park Sorghvliedt (Hoboken) komt, kent ongetwijfeld het opvallende gebouw op de heuvel aan de rand van het park: de belvedère. In augustus 2016 startte de stad Antwerpen, in samenwerking met Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed de restauratiewerken aan het gebouw en de heuvel met het aanliggende deel van het park. De inhuldiging van het gerestaureerde gebouw vond plaats begin september. Het markante bouwwerk heeft opnieuw een prominente plaats in het park gekregen.

 

De exacte bouwdatum van de belvedère is niet gekend, maar wordt geschat tussen 1815 en 1830. In de negentiende eeuw deed de belvedère dienst als ‘folly’ (een voornamelijk decoratief gebouw) in de landschapstuin. Het was, net zoals bijvoorbeeld namaakgrotten en -ruïnes, een decoratief, romantisch element en werd mogelijk gebruikt als theepaviljoentje.

undefined TV Rozemarijn Bormans - KARUUR Architecten bvba

Waarom dit project?

  • Het meer dan 180 jaar oude paviljoen was dringend aan restauratie toe. 
  • Het gebouw kreeg opnieuw een prominente plaats in het park.

 

Wat gebeurt er?

  • De belvedère werd zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Alle elementen die niet bij de originele structuur horen, werden verwijderd.
  • Het gebouw kreeg een water- en elektriciteitsvoorziening en verlichting.
  • Een nieuw wandelpad leidt naar het gebouw en er werd ook een cirkelvormig platform gerealiseerd.

undefined

 

Wie werkt er aan mee?

TV Rozemarijn Bormans - KARUUR Architecten bvba werkten het volledige restauratiedossier uit van de belvedère, heuvel en omgeving. Voor het landschapsgedeelte namen zij LAND Landschapsarchitecten onder de arm.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer