Noorderlijn, een kans voor archeologen

Meer dan 5000 geïnteresseerden bezochten de Huidevetterstoren

Dit moment is afgelopen.

Op zondag 8 mei 2016 vond het publieksmoment van de toren van het Huidevettersbastion (16de eeuw) plaats. Meer dan 5000 geïnteresseerden wandelden zes meter onder het straatniveau naast de historische restanten van de muur en de toren. Na het publieksmoment wordt een deel van de site afgebroken om plaats te maken voor de Noorderlijn. 

Wat was er te zien?

150 jaar geleden verdween de monumentale stadsmuur onder de grond. Van maart tot en met mei 2016 kwam deze even terug piepen. Deze stadsmuur is een unieke getuigen van de tijd dat Antwerpen zijn Gouden Eeuw beleefde en koos voor een markant militair vestingwerk. 

Op 8 mei was de muur en de toren van het Huidevettersbastion op zijn diepst en grootst uitgegraven. Het ideale moment voor geïnteresseerden om eens te komen kijken.  

Bezoekers konden op verschillende uitkijkpunten een stuk van de Spaanse Omwalling bekijken:

  • de binnenzijde van de bastionmuren met steunberen,
  • de noordelijke voorzijde,
  • de bastionhoek
  • de zuidelijke voorzijde.

De zuidelijke voorzijde is tot op 6 m diep uitgegraven, op de hoek van de bouwput is verrassend nog een van de piramides zichtbaar. Via een werfpiste konden bezoekers afdalen tot op dit diepste niveau van waaruit men een sterke impressie op de bastionmuren kreeg.

Wat waren de belangrijkste archeologische vondsten?

1

De constructie van het bastion zelf, met de muurpartijen aan de kant van de gracht, de steunberen en de piramidale hoeken.

2

In de gracht werden kogeltjes en munten gevonden, waaronder een rekenpenning uit de 16de eeuw en een koperen 'oord' van Filips II (1580-1586).

3

De halve piramide aan de bastionpunt is er, maar de bol op de piramide is verdwenen. Dit onderdeel is heel kenmerkend voor de renaissance.

 

Wat is het historische belang van het Huidevettersbastion?

Het Huidevettersbastion werd na 10 intensieve bouwjaren in 1552 als laatste bastion van de Spaanse Omwalling afgewerkt. Uit de gebruikte materialen is af te leiden dat het geld bijna op was. Er zijn andere stenen teruggevonden ten opzichte van de andere bastions die eerder werden gebouwd. Bovenaan de bastionpunt, het hoekpunt tussen de twee voorzijden, was de gedenksteen aangebracht van Maria van Hongarije, de landvoogdes van de Nederlanden ten tijde van Keizer Karel. 

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer