Antwerpen doorgrond

Verdwenen erfgoed wordt zichtbaar

Met deze mobiele website www.antwerpendoorgrond.be wordt erfgoed op een dynamische manier beleefbaar. Met een smartphone of tablet kunnen de gegevens ter plaatse geraadpleegd worden en kan men op stap gaan in de stad.

Waarom dit project?

De dienst Onroerend Erfgoed van stad Antwerpen heeft dit project gestart om al dan niet verdwenen erfgoed zichtbaar te maken in de stad.Het onroerend erfgoed is niet altijd zichtbaar in de hedendaagse stad. Met deze mobiele website wil de stad toegang geven tot onroerend erfgoed dat verborgen of verdwenen is en dat via reguliere media weinig of niet ontsloten wordt.

Wat gebeurt er?

De website belicht archeologische sites of monumentenlocaties in de brede zin. Verschillende locaties kunnen gebundeld worden tot een wandeling. Je kan de website gebruiken om informatie op te zoeken of om met een smartphone of tablet op stap gaan en een wandeling maken langs de locaties. Het erfgoed van de stad, al dan niet verdwenen, wordt zo op een dynamische manier beleefbaar en zichtbaar gemaakt.

Er werden verschillende thema’s gekozen waarvoor een icoon op de mobiele website geplaatst werd. Onder elk thema bevinden zich verschillende routes met geselecteerde locaties. Elke locatie wordt voorzien van tekst en afbeeldingen. Vaak wordt ook doorverwezen naar een uitgebreidere tekst voor meer informatie. Binnen elk thema kunnen de locaties ook apart bekeken worden zonder de routes te genereren. Zo kan de website tevens als bron van informatie gebruikt worden over het onroerend erfgoed van de stad.

Actuele informatie

De mobiele website werd gelanceerd op 24 juni 2014. Aanvankelijk was er 1 thema en drie routes. Ondertussen werd er uitgebreid naar 4 thema’s met 6 routes. Een 7de route, die van de tweejaarlijkse wedstrijd ‘Het Schoonste Gebouw’ wordt beschikbaar wanneer de nieuwe kandidaten van de wedstrijd gekend zijn. Een 8ste route is in voorbereiding. Regelmatig worden nieuwe locaties toegevoegd onder verschillende thema’s. Ook nieuwsberichten in verband met archeologisch onderzoek worden gepost. Tot op heden bestaat het gebied waarbinnen de routes zich bevinden voornamelijk uit de historische stadskern binnen de leien. De verschillende routes leggen accenten op verschillende wijken binnen de stad.

 www.antwerpendoorgrond.be

Blijft u graag op de hoogte van de projecten, realisaties en uitdagingen van en voor onroerend erfgoed in Antwerpen? Schrijf dan in op de e-nieuwsbrief van de stedelijke dienst onroerend erfgoed. Dat kan door simpelweg een mailtje te sturen naar monumentenzorg@stad.antwerpen.be 

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer